Verdens befolkning vokser med omkring åtti millioner mennesker i året, og ved begynnelsen av 2022 ble vi 7,9 milliarder mennesker i verden.
Den voksende mengden mennesker blir særlig tydelig i verdens største byer.
Verdens største by
Tokyo er verdens største by med et innbyggertall på hele 39 105 000 mennesker. Det er 3674 prosent flere mennesker enn det bor i Stor-Oslo, der folketallet er 1 036 000.
Verdens største by dekker et areal på 8231 kvadratkilometer.
Det er kanskje overraskende for noen at Tokyo er verdens største by, siden Japan opplever en befolkningsnedgang.
Derfor kan Tokyo miste statusen sin som verdens største by om noen år.

Sakura – kirsebærblomstringen – er et av Japans årlige høydepunkter. I Tokyo kan du oppleve kirsebærblomstringen i Ueno-parken som har mer enn 1000 trær som hvert år springer ut.
Om lag ti mil vest for Tokyo ligger Japans ikoniske fjell Fujiyama, som er en såkalt stratovulkan.
Fujiyama er det høyeste fjellet i Japan og kan ses fra Tokyo når det er klarvær. I tillegg til å være et nasjonalt symbol for japanerne så er Fujiyama også et hellig fjell og en sentral kami, altså en hellig kraft som inngir ærefrykt.
Fjellets religiøse betydning ser vi særlig i shintoismen, som er religionen til de fleste japanere, men også i japansk buddhisme, der fjellet er et mål for pilegrimsreise.
Her er verdens ti største byer
Listen over verdens største byer er rangert etter innbyggertall.
Les videre og lær mer om verdens største byer.
Tokyo (Japan)

- Nåværende folketall: 39 105 000
- Areal: 8231 kvadratkilometer
- Språk: japansk
Tokyo er en overveldende og pulserende storby som med sine ekstreme skyskrapere og hypermoderne elektronikk er som tatt ut av en sciencefictionroman.
Selv om byen er full av historiske templer og tradisjonell mat, så er Tokyo en slags framtidsby der kelneren er en robot og toalettene kan snakke.
For flere hundre år siden var Tokyo bare en liten fiskerlandsby som gikk under navnet Edo. Men i 1868 flyttet keiseren til byen fra Kyoto, og så ble byen Japans hovedstad og skiftet navn til Tokyo.
Jakarta (Indonesia)

Selv om Jakarta har en utrolig skyline, er den den vanligste type hus i Jakarta en «kampong» – som er et slags landsbyhus som er bygget av treverk og bambus.
- Nåværende folketall: 35 362 000
- Areal: 3541 kvadratkilometer
- Språk: indonesisk
Jakarta er Indonesias hovedstad. Den ligger på den nordvestlige delen av øya Java og er verdens nest største by.
Jakarta ble grunnlagt i 1527 etter at sultanen av Bantam beseiret portugiserne, som hersket over øya. I 1619 ble byen ødelagt av nederlenderne, som bygde den opp igjen og døpte den Batavia. Byen ble i 1949 omdøpt til Jakarta, og det ble bestemt at den skulle være Indonesias hovedstad.
Jakarta har raskt blitt en av verdens største og mest folkerike byer, og den er derfor også sentrum for handel, industri, finansnæring og utdanning.
Verdens nest største by er særlig kjent for kontrastene og blir gjerne kalt «den store durianen» av innbyggerne. Durian er en tornet frukt som lukter ubehagelig, men som har mykt og velsmakende fruktkjøtt.
LES OGSÅ: Hva er verdens største land?
New Delhi (India)

En av de populære severdighetene i India er Safdarjungs grav som ligger i Delhi og som ble bygget i 1754.
- Nåværende folketall: 31 870 000
- Areal: 2233 kvadratkilometer
- Språk: hindi, engelsk
New Delhi er hovedstaden i India og verdens tredje største by. Hovedstaden ligger ved elven Yamuna i Nord-India.
Byen består av to deler: den gamle, Delhi eller Old Delhi, og den mer moderne med nye bygninger og veier som kalles New Delhi.
I 1911 bestemte britene, som regjerte i India på den tiden, seg for å flytte hovedstaden fra Kolkata – den gang Calcutta – til området ved Delhi.
I den forbindelse ble det satt i gang store byggearbeider i britisk kolonistil. Derfor skiller New Delhi seg også ut fra andre områder i India, siden store deler er europeiskinspirert.
New Delhi er kjent for å være rik på historie, godt bevart arkitektur og et vell av smaksopplevelser.

Trafikkorker, tusenvis av mennesker og et mylder av dufter – er blant annet noe av det som møter deg når du kommer til gatene i Delhi.
I New Delhi er befolkningsveksten ekstrem, og man antar at byen vil passere 43 millioner mennesker før 2035.
I tillegg til landets generelle befolkningseksplosjon har det også kommet mange innflyttere til hovedstaden.
Det skyldes blant annet fattigdom i distriktsområdene som har gjort at millioner har vandret mot storbyene i landet. New Delhi er derfor hardt rammet av ekstrem fattigdom, noe som ses særlig tydelig i Old Delhi. Her er det høy folketetthet, og over en million mennesker bor i slummen.
New Delhi er dessuten en av verdens mest forurensede byer, men for å begrense problemet forsøker man nå å få både busser og tre- og firehjulte drosjer til å kjøre på gass.
Manila (Filippinene)

Manila har et tydelig vestlig preg etter landets koloniale fortid.
- Nåværende folketall: 23 971 000
- Areal: 1873 kvadratkilometer
- Språk: filippinsk
Filippinenes hovedstad Manila er med 71 263 innbyggere per kvadratkilometer en av verdens tettest befolkede byer.
Byen har et hektisk gateliv, og bybildet bærer preg av landets koloniale fortid. Det betyr at det både er spor av den spanske og amerikanske kulturen.
Storbyområdet som ofte omtales som Manila, heter egentlig Metro Manila eller Hovedstadsregionen og består av selve byen Manila og 15 andre byer.
I Manila er trafikken ekstremt kaotisk, og i motsetning til mange av de andre storbyene på denne listen er infrastrukturen dårlig og den offentlige transporten veldig ugjennomskuelig.

Byens eldste bydel Intramuros ble bygget av spanjolene på 1570-tallet. Her ser vi tydelig hvor stor innflytelse spanjolene hadde.
En av de mest populære turistattraksjonene i Manila er den historiske bydelen Intramuros, som under den spanske koloniseringen var Manila.
Intramuros – som på spansk betyr ’innenfor murene’ – ble grunnlagt på 1570-tallet og rommer blant annet regjeringsbyggene. Bydelen er full av brosteinsgater, kirker og et folkeliv som er preget av fred og ro i den ellers kaotiske storbyen.
São Paulo (Brasil)

Octávio Frias De Oliveira-broen er med sin X-form et av São Paulos populære varemerker.
- Nåværende folketall: 22 495 000
- Areal: 3237 kvadratkilometer
- Språk: portugisisk
São Paulo er den største byen i Sør-Amerika og et av Brasils viktigste økonomiske og kulturelle knutepunkt.
São Paulo ble grunnlagt i 1554 av portugisiske misjonærer fra Jesuitt-ordenen, men ble offisielt en by først i 1711.
Det var særlig dyrkingen av kaffebønner som medførte oppgangstider for byen på 1800-tallet. Og i flere omganger har det kommet innvandrere til byen for å jobbe på de store kaffeplantasjene.
Det er særlig japanere som har slått seg ned i byen, og São Paulo er det stedet i verden der det finnes den største japanske befolkningen utenfor Japan.
LES OGSÅ: Norges største innsjø – og 4 andre store innsjøer i Norge
Seoul (Sør-Korea)

Seoul er delt opp i utrolig mange administrative enheter. Byen har 25 bydeler – også kalt gu, som igjen er delt i 522 dang, som igjen er delt i 13.797 tong.
- Nåværende befolkning: 22 394 000
- Areal: 2769 kvadratkilometer
- Språk: koreansk
Seoul er den største byen og hovedstaden i Sør-Korea. Storbyen ligger i den nordvestlige delen av landet, rett sør for den såkalte demilitariserte sonen, som representerer grensen mellom Sør-Korea og Nord-Korea.
Seoul er hjem for halvparten av Sør-Koreas befolkning, og den er derfor også sentrum for landets nærings- og kulturliv.
Byen byr på massevis av kunst, karaoke, templer og palasser. Men ikke særlig mange grønne områder. I Seoul er det nemlig bare 4,38 kvadratmeter grønt tilgjengelig per innbygger, mens det i Paris er 13 kvadratmeter, i New York 23 og i London 27.
Seoul har vært koreansk hovedstad siden 1394, men det er lite igjen av den gamle bebyggelsen, siden byen ble lagt i ruiner under Koreakrigen.
Etter krigen ble byen gjenoppbygd, og siden det har den hatt en eksplosiv befolkningsvekst.
Mumbai (India)

Gateway of India er en populær severdighet i havnebyen Mumbai.
- Nåværende folketall: 22 186 000
- Areal: 1008 kvadratkilometer
- Språk: hindi, engelsk
Mumbai, som fram til 1996 het Bombay, er hovedstad i delstaten Maharashtra i India. Mumbai er den tettest befolkede og mest industrialiserte byen i India, og den er landets viktigste økonomiske senter.
Mumbai var opprinnelig flere øyer, men på 1800-tallet samlet britene øyene til én, som så ble til én by, med havn og festning på sørsiden. Byen ble delt i et britisk handelsområde i nord, et regjeringsområde i midten og et indisk basarområde i sør.
Kolonitidens oppdeling ses fortsatt tydelig i byen. I sør er byen preget av velstand og prestisje, sentrum er preget av butikker og et finansdistrikt, og i nord finner man blandet næringsliv og gamle fabrikkbygg.
Dårlig vedlikehold av byen og eksplosiv befolkningsvekst har gjort kløften mellom rike og fattige i Mumbai enda større – og enda tydeligere. Store og moderne høyhus kjemper om plassen, mens små skur presser seg inn der de kan.

Her får du et tydelig bilde av kontrastene i byens liv. Små skur og moderne bygg deler byområdet.
En stor del av Mumbais befolkning bor i slumområder. Faktisk utgjør de hele 54 prosent av Mumbais samlede befolkning, og selv om regjeringen forsøker å gjøre noe med det, kan de ikke holde tritt med innvandringen fra de fattige distriktsområdene.
Mumbai er Indias handelssentrum, og byen er også kjent for navnet Bollywood, som er en sammentrekning av Bombay og Hollywood.
Navnet betegner den hindispråklige film- og fjernsynsindustrien som har hovedsete i byen.
Shanghai (Kina)

Det bor hele 1,4 milliarder mennesker i Kina, noe som gjør Kina til det mest befolkede landet i verden.
- Nåværende folketall: 22 118 000
- Areal: 4069 kvadratkilometer
- Språk: mandarin, Shanghai-dialekten som kalles wu
Shanghai er Kinas største by. Den er også en av Kinas mest moderne og raskest voksende byer.
Shanghai var en liten fiskerby helt til engelskmennene okkuperte byen ved slutten av den første opiumskrigen, i 1842. Deretter ble det opprettet et autonomt område som var forbeholdt utlendinger, og som eksisterte fram til 1930-årene.
Det var med på å gjøre byen til et av verdens største finansielle sentre.
I 1949 kom kommunistene til makten i Shanghai, noe som medførte kraftig beskatning, og mange investeringer i byen stanset. Men i 1992 ble skattene senket da det ble innført markedsøkonomiske reformer i Kina.
Siden den gang har Shanghai vokst raskere enn andre kinesiske byer, med på 9–15 prosent i året.
Selv om byen tydelig er merket av vestlig innflytelse, med skyskrapere og handlesentre, finnes det fortsatt en mengde kinesiske templer og hager fra Ming-dynastiet – det siste keiserdynastiet i Kina.
Mexico by (Mexico)

Selv om Mexico By er kjent for sin høye kriminalitet, er hovedstaden i Mexico fortsatt populær blant turister.
- Nåværende folketall: 21 505 000
- Areal: 2385 kvadratkilometer
- Språk: spansk
Mexico by er hovedstaden i Mexico og landets største by. Innbyggerne i byen utgjør omkring 19 prosent av landets samlede befolkning.
Mexico by var opprinnelig aztekernes hovedstad og gikk under navnet Tenochtitlan fram til den oppdagelsesreisende Hernan Cortés erobret Aztekerriket i 1521 og skapte visekongedømmet Spansk Amerika.
Mexico by ligger midt i landet i Mexicodalen, som er omgitt av høye fjell i 2200 meters høyde. Byens plassering har betydd at byen flere ganger har blitt rammet av ulike større og mindre jordskjelv samt askeskyer fra vulkaner i området.
På grunn av økonomiske kriser i Mexico har det vært stor tilflytting til storbyene. Særlig da oljeprisene falt på 1980-tallet, vokste innbyggertallet i Mexico by eksplosivt da mange dro fra fattigdommen i distriktene.
Mange av disse innflytterne har slått seg ned i slumområder i utkanten av byen.

I mange av de store slumområdene i Mexico By er det stor sykelighet blant barn, siden de ikke har tilgang til nok vann til å holde god hygiene.
Mexico by har enorme problemer med avfall. Flere tusen tonn produseres daglig i byen. Bare halvparten blir fjernet i regi av byens myndigheter, mens resten blir fjernet gjennom et uformelt gjenbrukssystem som holdes i gang av de fattige i byen.
I Mexico by er omkring halvparten av Mexicos næringslivs-, handels-, produksjons- og serviceaktiviteter samlet. Arbeidsplassene har imidlertid ikke klart å holde tritt med den store tilflyttingen. Derfor er storbyen preget av arbeidsløshet, fattigdom og kriminalitet.
Gatehandel, narkogjenger og karteller spiller derfor også en stor rolle i byen.
Til tross for alle problemene i byen lokker Mexico by hvert år til seg mange millioner turister som blant annet vil besøke ruiner fra aztekrnens tid og spanske bygninger fra kolonitiden.
LES OGSÅ: Verdens høyeste bygning
Guangzhou-Foshan (Kina)

Metropol-området er hjem for både skyskrapere og gamle kinesiske templer, og er derfor et unikt sted der det nye og gamle kinesiske møtes.
- Nåværende folketall: 21 489 000
- Areal: 4341 kvadratkilometer
- Språk: kantonesisk
Guangzhou-Foshan er et storbyområde i den kinesiske provinsen Guangdong.
Området ligger ved kysten av Sør-Kina-havet, og provinsen omfatter blant annet Hongkong og Macao, som er spesielle administrative regioner i Kina.
Guangzhou har vært Kinas hovedstad tre ganger – fra 1925 til 1927, i noen få måneder i 1931 og så de siste månedene av den kinesiske borgerkrigen i 1949.
I storbyen kan man se fjernsynstårnet, som med sine 604 meter en gang var verdens høyeste bygning. I dag er Burj Khalifa i Dubai verdens høyeste bygning med 828 meter.
I området ved Perleelva ligger dessuten Kinas viktigste havn for transport og handel.
Den var et svært viktig punkt på Silkeveien, som var en viktig handelsvei fra Kina til India, Persia og Europa. Silkeveien var en av de viktigste rutene for Kinas eksport av teknologi og luksusvarer, som silke.
Kilder: Britannica, Demographia