Shutterstock
Verdens San Marino land

Verdens minste land

Verdens minste land dekker et areal på under en halv kvadratkilometer og ligger midt i Roma. Se listen over verdens fem minste land her.

Verdens minste land

Vatikanstaten er verdens minste land. Det lille landet ligger midt inne i den italienske hovedstaden, Roma, og er styrt av paven. Vatikanstaten er derfor en kirkestat, og alle landets innbyggere er katolikker.

Vatikanstaten har et areal på utrolige 0,44 kvadratkilometer. Staten er imidlertid ikke alene om å være lite.

Her er det verdens fem minste land målt i areal:

  1. Vatikanstaten
  2. Monaco
  3. Nauru
  4. Tuvalu
  5. San Marino I denne artikkelen kan du lære mer om Vatikanstaten og andre av verdens minste land.

Bakgrunnen for listen

Verdenskartet har ikke alltid blitt delt i de linjene som markerer landegrensene i dag. Landegrenser er nemlig politiske og har gjennom historien blitt flyttet på grunn av kriger og konflikter.

Et land på denne listen er kjennetegnet ved å ha et selvstendig politisk regime og et avgrensa geografisk område. Territorier som for eksempel Gibraltar, som er britisk territorium, er ikke talt med.

Vatikanstaten

Vatikanstaten i Rom

Vatikanstatens hovedattraksjon er Peterskirken. Kirken er tilegnet apostelen Peter, som ifølge Bibelen holder nøkkelene til himmelen.

© Shutterstock
  • Areal: 0,44 kvadratkilometer
  • Antal innbyggere: 801
  • Offisielle språk: Italiensk og latin

Vatikanstaten er en selvstendig stat som ligger på en bakketopp midt i Roma. Landet er omgitt av tykke, 12 meter høye murer. De eldste delene stammer helt tilbake fra det niende århundret.

På de sparsomme 0,44 kvadratkilometerne er det akkurat så vidt plass til Vatikan-museet, regjeringsbygningene, pavens palass og Peterskirken som er ett av de helligste stedene innen katolisismen.

Vatikanstaten er en såkalt kirkestat, og regjeringsformen er et ettkammersystem styrt av paven. Paven er altså både religiøst overhode for den romersk-katolske kirken og statsoverhodet for Vatikanstaten.

Pave Frans

Pave Frans er overhodet i Vatikanstaten. Han er den 266. paven i den katolske kirkens historie.

© Shutterstock

Den pavelige kirkestaten som i dag er på under en halv kvadratkilometer, har tidligere dekket et område på 45 000 kvadratkilometer. I løpet av 1860-tallet ble Italia samlet, og mesteparten av Vatikanstaten ble innlemmet i Italia.

Den romersk-katolske kirken ville imidlertid ikke avgi de siste restene av kirkestaten, og i mer enn 50 år kjempet kirken for å få skiftende italienske regjeringer til å anerkjenne Vatikanstaten.

I 1929 inngikk Pave Leo 11. og Italias daværende statsminister, diktatoren Benito Mussolini, omsider et forlik der Mussolini anerkjente Pavens suverenitet over området. Vatikanstaten kunne nå kalle seg for en selvstendig stat.

Schweizergarden i Vatikanstaten

Sveitsergarden er en hær på 100 mann hær som skal beskytte paven og pavens palass.

© Shutterstock

I dag har Vatikanstaten sin egen hær på 100 mann, Sveitsergarden, og sin egen økonomi, som først og fremst baserer seg på donasjoner, renter fra investeringer og inntekter fra alle turistene som hvert år besøker den religiøse høyborgen.

Monaco

Monaco

Uansett hvor man befinner seg i Monaco, er det aldri mer enn 500 meter ut til kysten.

© Shutterstock
  • Areal: 1,9 kvadratkilometer
  • Antall innbyggere: 36 242
  • Offisielle språk: Fransk og monegaskisk

Verdens nest minste land er Monaco, som ligger ut mot Middelhavet ved det sørøstlige Frankrike. Monaco er et konstitusjonelt monarki med et ettkammersystem, noe som betyr at fyrsten velger regjeringens leder.

Monacos historie begynner og slutter med samme fyrsteslekt som sitter ved makten i dag: Grimaldi-familien. Veien til uavhengighet har imidlertid ikke vært så enkel.

Prins Albert 2.

Prins Albert 2. er den nåværende fyrste i Monaco.

© Shutterstock

De første steinene til det som i dag er Monaco, ble lagt på 1200-tallet, da genovesere bosatte seg i området langs Middelhavet og bygget en festning.

Fra år 1297 ble landet ledet av familien Grimaldi fra Genova, som satt ved makten i hele 500 år, helt til befolkningen avsatte fyrsten i 1792 og erklærte Monaco for republikk.

Deretter fulgte et ustabilt århundre for den lille republikken. I år 1793 ble Monaco annektert av Frankrike, 22 år senere ble landet gjort til protektorat under Sardinia, og etter bare 33 år ble landet igjen annektert av Frankrike.

I 1861 gjenvant Grimaldi-slekten makten over Monaco, som i dag er verdens minste monarki og et av verdens rikeste land.

Monacos innbyggere betaler ikke inntektsskatt, og landet er kjent for å være et attraktivt skatteparadis. Økonomien er fremfor alt basert på turisme og spesielt det statsdrevne kasinoet, Monte Carlo, som landets innbyggere imidlertid ikke har adgang til.

Nauru

Nauru set fra luften

Nauru har de siste par årene fått oppmerksomhet i hele verden etter at Australia opprettet en flyktningleir for asylsøkere der.

© Shutterstock
  • Areal: 21 kvadratkilometer
  • Antall innbyggere: 10 824
  • Offisielle språk: Nauruansk og engelsk

Midt i Stillehavet, omkring 3000 kilometer nordøst for Australia, ligger verdens minste republikk, Nauru. Landet har ingen hovedstad, men et regjeringskontor i distriktet Yaren der presidenten leder landets 10 824 innbyggere ut fra et ettkammersystem.

Nauru er dannet av et sirkelformet korallrev. Midt på øya har det i mange år ligget store depoter av fosfatavleiringer som består av flere hundre år gamle ekskrementer fra sjøfugler.

Avleiringene gjorde på 1900-tallet Nauru attraktiv for utenlandske firmaer, og i 1906 begynte både tyske og engelske firmaer å utvinne fosfat i Nauru.

På det tidspunktet hadde Nauru vært under tysk styre siden 1870-tallet, men etter første verdenskrig gikk administrasjonen av Nauru over til Australia, og i 1968 oppnådde Nauru endelig selvstendighet.

Koloniseringen har imidlertid satt sine tydelige spor. I dag er det meste av Naurus viktigste naturressurs, fosfat, nemlig uttømt og store deler av landet er ubeboelig på grunn av fosfatutvinningene.

Tuvalu

Tuvalu

I Tuvalu merkes klimaendringene på kloss hold. Når vannstandene stiger, blir landets sparsomme areal nemlig sakte, men sikkert spist opp av havet.

© Shutterstock
  • Areal: 26 kvadratkilometer
  • Antall innbyggere: 11 792
  • Offisielle språk: Tuvaluansk og engelsk

Tuvalu er et lite øyrike i Stillehavet som består av fem korallatoller og fire øyrev. Hovedstaden Vaiaku ligger på atollen Funafuti. Tuvalus urbefolkning er etterkommere av polynesiske emigranter fra Samoa og Tonga, som kom til øyene på 1300-tallet.

På 1860-tallet falt folketallet i Tuvalu imidlertid drastisk etter at mange av landets innbyggere ble bortført av såkalte «blackbirders» for å arbeide som slaver ved sukkerplantasjer på Fiji og i Australia.

I 1892 annekterte Storbritannia Tuvalu og opprettet et protektorat, og i begynnelsen av 1978 oppnådde Tuvalu selvstendighet.

Landet hører imidlertid fortsatt under den britiske dronning Elizabeth II som en del av samveldet. Tuvalu er derfor organisert som et konstitusjonelt monarki med et ettkammersystem.

I dag er Tuvalus største utfordring klimaendringene. Øyene rager bare fire til fem meter opp over havoverflaten, og landet er derfor veldig utsatt når havet stiger på grunn av klimaendringene.

Det har gjort Tuvalu til et av verdens fattigste land. Grunnvannet kan ikke drikkes og jorda er lite fruktbar. På grunn av manglende fasiliteter er det heller ikke mye turisme i Tuvalu, og mesteparten av økonomien baserer seg på pengeoverføringer.

San Marino

San Marino

I San Marino er det alltid god mulighet. Landet ligger nemlig på toppen av fjellet Monte Titano.

© Shutterstock
  • Areal: 60 kvadratkilometer
  • Antall innbyggere: 33 931
  • Offisielt språk: Italiensk

San Marino er oppkalt etter landets grunnlegger, Sankt Marinus, og er et av verdens eldste eksisterende land. Sankt Marinus kom nemlig allerede til området rundt 300-tallet e.Kr., da han grunnla den kolonien som skulle bli til verdens femte minste land.

I dag er San Marino en selvstendig demokratisk republikk med et ettkammersystem. Mesteparten av landets innbyggere er katolikker, og landets økonomi baserer seg på landbruk og turisme.

Akkurat som Vatikanstaten er San Marino omringet av italiensk territorium. Det lille landet ligger på en fjellskråning på toppen av fjellet Monte Titano, som er en del av fjellkjeden Appenninene.

På toppen av fjellet ligger landets hovedstad, middelalderbyen San Marino, som er omgitt av tykke murer. Bare 20 kilometer nordøst for San Marino ligger Adriaterhavet, men for å komme ut til havet må man altså ut av landet.