Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oldest flute
Kultur

Verdens eldste instrument er en fløyte av fugleben

Funnet av en 35 000 år gammel fløyte antyder at det er sannsynlig at tidlige mennesker hadde moderne atferd og avansert kommunikasjon

En intakt 35 000 år gammel fløyte er nettopp blitt presentert som det til nå eldste musikkinstrumentet vi kjenner til. Fløyten ble funnet av arkeologer i en hule sørvest i Tyskland og stammer fra tiden da moderne mennesker gjorde sitt inntog i Europa. Det raffinerte instrumentet gjør det svært sannsynlig at tidlige mennesker hadde en fullt utviklet, moderne atferd og avansert kommunikasjon.

Man tror at dette ga våre forfedre en klar fordel i forhold til neander-talerne, som forsvant i løpet av noen få tusen år etter at det moderne mennesket entret scenen.

Lagd av et vingeben

Fløyten er skåret ut av et vingeben fra en gåsegribb som med et vingespenn på over to meter har lange knokler som er ideelle til fløyter. Instrumentet er nesten 220 mm langt, har en diameter på 8 mm samt fem hull som lar brukeren spille forskjellige toner.

Det er krevende å lage en fløyte, for benet må deles i to og settes helt lufttett sammen igjen. Slike funn har man ikke etter neandertalerne. Musikk kan ha hatt stor betydning for menneskegruppers sosiale samholdsfølelser i forbindelse med fester, dans og religiøse ritualer.

Les også:

Fortidsdyr

Ny studie: Hunden ble temmet av de første menneskene i Europa

1 minutt
Easter bunny
Kultur

Spør oss: Hvor stammer påskeharen fra?

1 minutt
Kultur

Vitenskapen forklarer: JO! Det VAR fly som brakte World Trade Center i kne

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul