Shutterstock
Bokstaver

Verdens lengste ord

Det finnes et ord som består av flere tusen bokstaver og som visstnok tar 3,5 time å uttale. Lær mer om verdens lengste ord her.

Ord kan bli lange. Veldig lange.

Det skyldes at man på mange språk kan danne nye ord ved å forbinde flere eksisterende ord til ett.

Et eksempel på norsk er bildebehandlingsprogram som består av tre ord eller overbuljongterningpakkmesterassistent som består av hele seks ord og 38 bokstaver.

I Tyskland skaper man også nye ord ved å sette sammen eksisterende – og det er ingen grense for hvor lange tyske ord kan være.

Et kjent eksempel er Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz som med 63 bokstaver beskriver en lov om tilsynet med og overvåkingen av merking av storfekjøtt. Loven ble vedtatt i 1999 og gjort avleggs i 2013, så ordet brukes ikke lenger.

Men selv med 63 bokstaver var ikke Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz i nærheten av å være verdens lengste ord.

Verdens lengste ord

Verdens lengste ord er det kjemiske navnet for proteinet titin – methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl (…) isoleucine.

Ordet, som er veldig forkortet ovenfor, er på hele 189 819 bokstaver, og det tar omkring 3,5 time å si det.

3D-modell av proteinet titin

En 3D-modell av proteinet titin med det veldig lange kjemiske navnet.

© Shutterstock

Det er imidlertid noen som mener at kjemiske navn ikke kan karakteriseres som egentlige ord, og at verdens lengste ord i stedet finnes blant ord som brukes i litteraturen og/eller er tatt opp i ordbøker eller rekordbøker.

Det lengste ordet i litteraturen

Det lengste ordet som brukes i litteratur, er et ord på sanskrit som lyder: निरन्तरान्धकारित दिगन्तर कन्दलदमन्द सुधारस बिन्दु सान्द्रतर घनाघन वृन्द सन्देहकर स्यन्दमान मकरन्द बिन्दु बन्धुरतर माकन्द तरु कुल तल्प कल्प मृदुल सिकता जाल जटिल मूल तल मरुवक मिलदलघु लघु लय कलित रमणीय पानीय शालिका बालिका करार विन्द गलन्तिका गलदेला लवङ्ग पाटल घनसार कस्तूरिकातिसौरभ मेदुर लघुतर मधुर शीतलतर सलिलधारा निराकरिष्णु तदीय विमल विलोचन मयूख रेखापसारित पिपासायास पथिक लोकान्.

Ordet som svært detaljert beskriver brytingen av lys og finnes i boken Varadāmbikā Pariṇaya Campū fra 1970, er i sin opprinnelige form 195 bokstaver langt. Oversettes det til latinske bokstaver, er det 428 bokstaver langt.

Det lange ordet på sanskrit er tatt opp i Guinness Book of World Records som verdens lengste ord. Ordet lander imidlertid på en andreplass hvis man teller med det kjemiske navnet for titin.

Er du interessert i språk? Så les også artikkelen vår om verdens mest brukte språk.

Det lengste ordet i Oxford English Dictionary

Det lengste ordet som finnes i den engelske ordboken Oxford English Dictionary er derimot pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis som er den tekniske betegnelsen for lungesykdommen silikose.

Ordet er på 43 bokstaver.

Verdens åtte lengste ord

Ifølge publikasjonen Etnologue som utgis av den lingvistisk organisasjon SIL, er det 7139 språk i verden, og verdens fem lengste ord ligger i språk fra både den nordlige og sørlige halvkulen.

1. Engelsk ord – 189.819 bokstaver

 • Betydning: Det kjemiske navnet for proteinet titin.
 • Ord: Methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl (…) isoleucine (forkortet).

2. Ord på sanskrit – 195 bokstaver

 • Betydning: En beskrivelse av bryting av lys.
 • Ord: निरन्तरान्धकारित दिगन्तर कन्दलदमन्द सुधारस बिन्दु सान्द्रतर घनाघन वृन्द सन्देहकर स्यन्दमान मकरन्द बिन्दु बन्धुरतर माकन्द तरु कुल तल्प कल्प मृदुल सिकता जाल जटिल मूल तल मरुवक मिलदलघु लघु लय कलित रमणीय पानीय शालिका बालिका करार विन्द गलन्तिका गलदेला लवङ्ग पाटल घनसार कस्तूरिकातिसौरभ मेदुर लघुतर मधुर शीतलतर सलिलधारा निराकरिष्णु तदीय विमल विलोचन मयूख रेखापसारित पिपासायास पथिक लोकान्.

3. Ord på afrikaans – 136 bokstaver

 • Betydning: En beskrivelse av en pressekonferanse der en talsperson fra en fagforening holder tale ved en bruktbilforhandler om en streik.
 • Ord: Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakingsvergaderingsameroeperstoes-praakskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging.

4. Newzealandsk ord – 85 bokstaver

 • Betydning: Navnet på en ås på New Zealand.
 • Ord: Taumatawhakatangihangakoauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokai-whenuakitanatahu.
Taumata-bakken på New Zealand

Her ser vi skiltet til åsen i New Zealand med det lange navnet. Åsen, som i dagligtale kalles Taumata, har tittelen som verdens lengste stedsnavn.

© Shutterstock

5. Tysk ord – 79 bokstaver

 • Betydning: Navnet på en klubb i førkrigstidens Wien, for medarbeidere fra den elektriske divisjonen i firmaet Donaudampfschiffahrtsgesellschaft.
 • Ord: Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunter-beamtengesellschaft.

6. Tyrkisk ord – 70 bokstaver

 • Betydning: En beskrivelse av en person som lyder omtrent som: «Som om du var en av dem vi ikke lett kunne gjøre til en skaper av mislykkede ting».
 • Ord: Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine.

7. Ord på Ojibwe – 66 bokstaver

 • Betydning: En beskrivelse av en blåbærterte.
 • Ord: Miinibaashkiminasiganibiitoosijiganibadagwiingweshiganibakwezhigan.

8. Islandsk ord – 64 bokstaver

 • Betydning: En beskrivelse av ringen i en nøkkelring som holder nøkkelen som kan åpne et arbeidsskur som brukes av veiarbeidere ved området Vaðlaheiði.
 • Ord: Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur.