Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

English Colony
Kultur - Språk

Hvorfor snakkes det stort sett engelsk?

Internasjonal kommunikasjon foregår stort sett på engelsk. Hvorfor det?

Engelsk er i dag det språket som brukes oftest i internasjonale sammenhenger og er dermed verdens ledende språk. Grunnen til at engelsk er klodens mest utbredte språk, skyldes først og fremst at Storbritannia tidligere var verdens ledende kolonimakt.

Rundt 1600 da språket bare ble snakket i England og sørøst i Skottland, var antallet engelskspråklige cirka syv millioner. Men i takt med at det britiske imperiet i århundrene som fulgte førte engelsk med seg til tallrike kolonier over alle deler av verden, blant annet i Asia og Afrika, eksploderte brukertallet.

Da imperiet var på sitt største i begynnelsen av 1920-årene, omfattet det cirka 25 prosent av Jordens landmasse og befolkning. Selv da engelsk mistet sin offisielle status i noen av de tidligere britiske koloniene, skjøt bruken av engelsk som hele verdens fremmedspråk fart. Også USAs økonomiske og populærkulturelle dominans gjennom siste halvpart av 1900-tallet bidro til at engelsk inntok en språklig lederposisjon.

Men regnet etter morsmål, er engelsk bare verdens nest største språk. Bare cirka 360 millioner mennesker har engelsk som morsmål, mens kinesisk, som er størst, snakkes av cirka 1,2 milliarder mennesker.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

39 minutter
Sykdommer

Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

3 minutter
Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul