Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Språk

Hvorfor leser vi fra venstre mot høyre?

Er det en grunn til at vi skriver og leser fra venstre mot høyre, eller er det en ren tilfeldighet?

Det er langt fra på alle språk at man leser fra venstre mot høyre. Hebraisk og arabisk leses for eksempel i motsatt retning, og en rekke asiatiske språk leses ovenfra og nedover. De gamle grekere skiftet leseretning flere ganger i historiens løp, men endte som kjent med å skrive fra venstre mot høyre – kanskje fordi dette er mest praktisk for høyrehendte når de skriver. Men når vi leser, er det ingen praktisk forskjell på hvilken retning skriften går i. Hjernen oppfatter tegn like godt enten de er skrevet den ene eller den andre veien. Noen forskere har derfor foreslått at vi kan gå over til å skrive annenhver linje i motsatt retning. Da behøver øyet nemlig ikke å hoppe tilbake til den ene kanten av en tekstside ved starten på hver ny linje, og den skiftende leseretningen vil derfor forbedre lesehastigheten. Flere forsøk har faktisk vist at det ikke trengs mer enn noen få timers øvelse før man greier å .netåm enned åp ednetylf esel

Les også:

Språk

Matvanene til forfedrene dine har påvirket språket ditt

2 minutter
Verdens mest talte sprog
Språk

Verdens 13 mest talte språk

2 minutter
Språk

Hvor stammer latinen fra?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul