Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Språk

Hvordan ble engelsk et verdensspråk?

At engelsk i dag er verdens mest utbredte språk, henger nøye sammen med opprettelsen og utbredelsen av det britiske koloniveldet. Omkring år 1600 ble språket bare snakket i England og Sørøst-Skottland, og antallet engelsktalende utgjorde bare cirka syv millioner mennesker. Men tidlig på 1600-tallet begynte England å interessere seg for handel og kolonisering, og i takt med at engelskmenn emigrerte og etablerte kolonier under fjerne himmelstrøk, ble også språket de snakket, spredd over store deler av verden.

At engelsk i dag er verdens mest utbredte språk, henger nøye sammen med opprettelsen og utbredelsen av det britiske koloniveldet. Omkring år 1600 ble språket bare snakket i England og Sørøst-Skottland, og antallet engelsktalende utgjorde bare cirka syv millioner mennesker. Men tidlig på 1600-tallet begynte England å interessere seg for handel og kolonisering, og i takt med at engelskmenn emigrerte og etablerte kolonier under fjerne himmelstrøk, ble også språket de snakket, spredd over store deler av verden. Da det britiske imperiet sto på sitt høyeste i starten av 1920-tallet, omfattet det rundt en firedel av alt landareal og av hele verdens befolkning. I tillegg til Stor-britannia omfattet imperiet den gangen blant annet det nåværende Canada, Australia, Pakistan, India, flere asiatiske småstater som Ceylon og Singapore, samt store deler av Afrika. Også i dag er det engelskspråklige samfunn over hele verden, og engelsk er hovedspråket i blant annet Irland, USA, New Zealand, Canada og Australia.

Les også:

Verdens mest talte sprog
Språk

Verdens 13 mest talte språk

2 minutter
English Colony
Språk

Hvorfor snakkes det stort sett engelsk?

0 minutter
Språk

Hvilken opprinnelse har de indoeuropeiske språkene?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul