Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sanskrit
© Shutterstock
Kultur - Språk

Hvilket språk er verdens eldste?

Språkforskerne liker ikke noe særlig å skulle utpeke verdens eldste språk, for forskningen viser at bortsett fra enkelte nyere språk som kreolsk, har alle verdens språk samme røtter. Det betyr at de i realiteten har oppstått samtidig og dermed er like gamle. Men ser man på hvilke språk som ennå brukes stort sett uforandret, ligger sanskrit godt an til å være eldst. Sanskrit er et gammelt indisk språk som i sin nåværende utgave har rundt 4000 år på baken. Det holdes ved like som religiøst språk og snakkes fortsatt av rundt 6000 personer.

Språkforskerne liker ikke noe særlig å skulle utpeke verdens eldste språk, for forskningen viser at bortsett fra enkelte nyere språk som kreolsk, har alle verdens språk samme røtter. Det betyr at de i realiteten har oppstått samtidig og dermed er like gamle. Men ser man på hvilke språk som ennå brukes stort sett uforandret, ligger sanskrit godt an til å være eldst.

Sanskrit er et gammelt indisk språk som i sin nåværende utgave har rundt 4000 år på baken. Det holdes ved like som religiøst språk og snakkes fortsatt av rundt 6000 personer. Sanskrit er ikke det eneste, svært gamle religiøse språket som ennå er i bruk. Det gjelder blant annet også koptisk som stammer fra Egypt og er 2000 år gammelt. I Europa mener man baskisk kan være det eldste språket.

Baskisk er trolig en direkte videreføring av det språket som ble brukt i Europa i steinalderen, og dermed det eneste europeiske språket som ikke er kommet hit fra Asia. Latin er også svært gammelt, rundt 2500 år, og det er dessuten et språk som har undergått meget få forandringer. Det er ellers temmelig uvanlig at språk ikke endres.

Tvert imot utvikler de seg hele tiden, og i løpet av bare en generasjon kan det skje merkbare forandringer. Språkforskerne har som utgangspunkt at et språk i løpet av bare 600 år kan endre seg så mye at det faktisk er snakk om et nytt språk. På denne måten ble eksempelvis oldnordisk til norsk, svensk og dansk, og gotisk til tysk.

Det forekommer også at et språk får sin renessanse. Hebraisk var i realiteten utdødd som dagligtale, men da staten Israel ble opprettet, ble det hentet frem fra glemselen, tørket støv av og gjort til landets offisielle språk.

Les også:

Språk

Hvilken opprinnelse har de indoeuropeiske språkene?

0 minutter
Språk

Matvanene til forfedrene dine har påvirket språket ditt

2 minutter
Verdens mest talte sprog
Språk

Verdens 13 mest talte språk

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul