Hvilket språk er verdens eldste?

Språkforskerne liker ikke noe særlig å skulle utpeke verdens eldste språk, for forskningen viser at bortsett fra enkelte nyere språk som kreolsk, har alle verdens språk samme røtter. Det betyr at de i realiteten har oppstått samtidig og dermed er like gamle. Men ser man på hvilke språk som ennå brukes stort sett uforandret, ligger sanskrit godt an til å være eldst. Sanskrit er et gammelt indisk språk som i sin nåværende utgave har rundt 4000 år på baken. Det holdes ved like som religiøst språk og snakkes fortsatt av rundt 6000 personer.

Sanskrit
© Shutterstock

Språkforskerne liker ikke noe særlig å skulle utpeke verdens eldste språk, for forskningen viser at bortsett fra enkelte nyere språk som kreolsk, har alle verdens språk samme røtter. Det betyr at de i realiteten har oppstått samtidig og dermed er like gamle. Men ser man på hvilke språk som ennå brukes stort sett uforandret, ligger sanskrit godt an til å være eldst.

Sanskrit er et gammelt indisk språk som i sin nåværende utgave har rundt 4000 år på baken. Det holdes ved like som religiøst språk og snakkes fortsatt av rundt 6000 personer. Sanskrit er ikke det eneste, svært gamle religiøse språket som ennå er i bruk. Det gjelder blant annet også koptisk som stammer fra Egypt og er 2000 år gammelt. I Europa mener man baskisk kan være det eldste språket.

Baskisk er trolig en direkte videreføring av det språket som ble brukt i Europa i steinalderen, og dermed det eneste europeiske språket som ikke er kommet hit fra Asia. Latin er også svært gammelt, rundt 2500 år, og det er dessuten et språk som har undergått meget få forandringer. Det er ellers temmelig uvanlig at språk ikke endres.

Tvert imot utvikler de seg hele tiden, og i løpet av bare en generasjon kan det skje merkbare forandringer. Språkforskerne har som utgangspunkt at et språk i løpet av bare 600 år kan endre seg så mye at det faktisk er snakk om et nytt språk. På denne måten ble eksempelvis oldnordisk til norsk, svensk og dansk, og gotisk til tysk.

Det forekommer også at et språk får sin renessanse. Hebraisk var i realiteten utdødd som dagligtale, men da staten Israel ble opprettet, ble det hentet frem fra glemselen, tørket støv av og gjort til landets offisielle språk.

Visste du at det finnes et ord det tar 3,5 time å uttale? Les mer i vår artikkel om verdens lengste ord.