Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brød og grøt har endret språket vårt

Overgangen til bondekulturens melbaserte kosthold for 10 000 år siden kan fortsatt spores i språket vårt i dag. Kostholdet endret ikke bare vår fysiske fremtoning, men også lydene i språket.

Shutterstock

Jordbruksrevolusjonen, som fant sted for omkring 10 000 år siden, har satt sitt tydelige preg på språket, viser forskning fra Universität Zürich i Sveits.

Helt konkret er bondekosten den direkte årsaken til at vi bruker ord med bokstavene f og v. Bakgrunnen er at bondekosten gjennom generasjoner har endret oss rent fysisk.

Bondekost ga oss overbitt

Da hovedmenyen vår begynte å bestå av brød og grøt laget på mel, var det ikke lenger nødvendig at underkjeven vår vokste seg spesielt sterk, og derfor beholder vi i dag det overbittet som alle barn fødes med.

I de få kulturene som har bevart livsstilen som jegere og sankere, forsvinner overbittet gradvis med alderen fordi underkjeven vokser framover, slik at de forreste tennene i over- og undermunnen til slutt kommer til å stå på linje.

Til venstre: tandsæt fra jæger-samler. Til højre: tandsæt fra bondekultur.
Myk mat i landbrukssamfunnet har gjort at vi beholder overbittet hele livet. Det gjør det lettere å uttale bokstavene v og f.

© SHUTTERSTOCK

Nye lyder var tegn på status

Bokstavene f og v er såkalte labiodentale konsonanter, som er lettere å uttale med overbitt. Faktisk er det 29 prosent lettere, viser datamodeller som de sveitsiske forskerne har utviklet.

Samtidig viste forskningen at det i samfunn som er basert på landbrukskultur, er fire ganger så mange labiodentale konsonanter i språket som det er i de ulike språkene hos dagens jegere og sankere.

Kartlegging av språkenes slektskap viste dessuten at de nye lydene har blitt vanlige på om lag 8000 år.

Forskerne mener at utviklingen kanskje har blitt forsterket av at det har vært et tegn på status å bruke de nye lydene.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul