Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 grunner til at det er dritbra å banne

Mange forbinder banneord med sinne, frustrasjon og dårlig oppførsel, men faktisk kan kraftuttrykkene også være et tegn på ærlighet og et knivskarpt intellekt.

Shutterstock

1. Banneord er et tegn på intelligens

© Giphy

”Det var som pokker! Jeg er jo jævlig smart!” Ja, kanskje er du det.

Personer som krydrer språket med mange banneord har som regel et større og mer velutviklet ordforråd enn andre, viser en amerikansk studie. Og god språkforståelse er et tegn på høy intelligens.

Hvis du vil undersøke hvor skitten munn du egentlig har, kan du prøve "banneferdighetstesten". Jo flere banneord du kan komme på i løpet av et minutt, jo bedre er det. Se mer i denne videoen:

2. Folk som banner, er mer ærlige

Hvis du har en kjæreste som banner som en sjømann, kan det bety at vedkommende er veldig ærlig.

Psykologer fra universitetene i Stanford, Hongkong og Cambridge har i en studie vist, at mennesker som bruker mange banneord, ofte uttrykker sine ufiltrerte og oppriktige følelser.

– Skjellsord er ofte upassende, men det kan også være et tegn på at noen gir deg sin ærlige mening. De filtrerer ikke språket for å gjøre det mer akseptabelt, og de filtrerer ikke sine holdninger, sier psykolog David Stillwell fra Cambridge University.

3. Edder og galle lindrer smerte

© Shutterstock

Au for f*!

Kraftuttrykkene slipper ut av munnen din nærmest per instinkt når du smeller foten inn i dørkarmen eller banker hodet inn i en skapdør. Og det er smart.

Det har vist seg at man tåler mer smerte hvis man lar de stygge glosene flyte fritt. I et forsøk på Keele University i England kunne deltakerne holde sine hender i iskaldt vann lenger hvis de bannet underveis.

Forskerne mener at banneord er med på å aktivere kroppens kamp-eller-flukt-tilstand, der pulsen stiger, og ekstra adrenalin pumpes ut i blodet. Det øker smerteterskelen.

Les også:

Språk

Matvanene til forfedrene dine har påvirket språket ditt

2 minutter
Språk

Hvilken opprinnelse har de indoeuropeiske språkene?

0 minutter
Språk

Hvorfor har vi både store og små bokstaver?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul