Panenka penalty

VM2014: Panenka-spark styrker moralen

Hvis tradisjonen holder, skal minst én kamp under sommerens VM i Brasil avgjøres i en straffesparkkonkurranse. Her er det såkalte Panenka-sparket en psykologisk vinner, som høyner moralen hos medspillerne og knuser den hos motstanderne.

22. mai 2014 av Morten Kjerside Poulsen

Som abonnent kan du lese hele artikkelen her:

Karrierens viktigste spark

En straffesparkkonkurranse til et VM kan best sammenlignes med en krigssone. Få steder opplever mennesker et så stort press som når milliarder av TV-seere og tusenvis av brølende tilskuere følger hver eneste bevegelse i karrierens viktigste spark.

Tynget av nerver går spillerne én etter én frem mot punktet. Men et unikt spark kan løse opp for nervøsiteten og sende en bølge av begeistring og selvtillit gjennom lagkameratene.

Dypt støt revolusjonerte straffesparkkonkurransene

Tsjekkoslovakia leder 4–3 i straffesparkkonkurransen i finalen mot Tyskland under EM 1976, da tsjekkeren Antonín Panenka skal sparke. Panenka kan med en skåring sikre pokalen til sitt land, slik at det er et såkalt ”positivt” spark, han skal sparke.

Han løper mot ballen og later som om han vil gi den et ordentlig støt, men i stedet setter han et mildt spark dypt i ballen slik at den seiler i en myk bue midt inn i mål.

Se sparket her:

Panenka har avgjort mer enn ett EM

Store spillere som Francesco Totti, Zinedine Zidane og Andrea Pirlo har siden hatt kaldblodighet til å utføre det risikable, dype støtet i altavgjørende kamper. Panenka-sparket har avgjort straffesparkkonkurranser i fire Europa-mesterskap inntil videre, og kan også få avgjørende betydning til denne sommers VM – hvis spillerne har nerver til å utføre det.

Les mer: Det perfekte straffesparket

Det perfekte straffesparket i fotball er en fascinerende kombinasjon av spillerens fysiske form, psykologi og utnyttelse av fysikkens lover. Det kan du lese mye mer om i Illustrert Vitenskaps artikkel.

Som abonnent på bladet kan du hente artikkelen gratis ved hjelp av knappen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: