Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Strøm fotball
Kultur - Sport

Nordmenn piner seg selv med støt under fotballkamp

Fotball er i seg selv en krevende idrett. Og den blir aldeles ikke lettere av at man får støt mens man løper rundt på banen.

I fotball er det stor rivalisering. Og når to rivaler tørner sammen på banen, blir det alltid fulgt med stor oppmerksomhet. Her hjemme har man satt helt nye rammer og regler for slike oppgjør.

Fotballkommentatorer fra TV2 og Viasat spilte mot hverandre. Et klassisk rivaloppgjør. Bortsett fra at alle spillerne fikk satt elektroder på låret slik at de kunne få støt når som helst under kampen.

TV2 og Viasat tørner sammen i en fotballkamp tilsatt strømtortur.

På sidelinjen sitter komiker, musiker og politiker Johan Golden og komikeren Henrik Elvestad med knappen – og makten til å gi hvert sitt lag støt.

Og de kan aldri føle seg trygge, om de så er i angrep, i forsvar, uoppdekket eller stillestående. Støtet kan komme når som helst.

Kroppen er en snarvei for strøm

Grunnen til at fotballspillerne får støt er at kroppen er en god strømleder – og mye bedre enn f.eks. luft. Elektrisitet vil alltid forsøke å komme ned til bakken, og her tilbyr kroppen elektrononene i strømmen den raskeste snarveien.

Nervesystemet vårt er et eneste stort nettverk av elektriske impulser som får oss til f.eks. å tenke og bevege oss. Når nervesystemet blir utsatt for utenforstående elektriske impulser, får det musklene til å trekker seg sammen. Derfor faller de norske fotballspillerne innimellom om på banen.

Strøm og støt er mer enn smerte

Strøm er altså langt mer enn underholdning. I en kobberledning er strøm vandrende elektroner som hopper fra kobberatom til kobberatom. Og strøm kan også være farlig. Særlig vekselstrøm, som vi har i stikkontaktene, kan være skadelig for kroppen.

Spesielt farlig er det hvis hjertet blir påvirket av strøm. Det kan føre til hjertestans og at hjertet begynner å slå for raskt. Også huden kan ta skade av elektrisk støt og bli forbrent hvis støtet er for kraftig.

Les mer om hvordan hjernen vår faktisk summer av en indre strøm:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul