nb_u36 tennis

Skrikende kvinner slår hardere

Bemerkninger om tennisspilleres stønn og skrik er på forhånd skrevet inn i kommentatorenes humoristiske replikker. Men faktisk viser forskning at et godt brøl både kan forbedre prestasjonen og villlede motstanderen.

4. september 2014 av Carsten Nymann

I morgen spiller de kvinnelige tennisspillerne ved US Open finale i årets turnering, mens mennene først slår til ballen mandag.

I tillegg til sublime server, syngende smasher og smellende bakhåndsslag er spillernes ofte høylytte stønn, skrik og grynt et fast samtaleemne.

Eksperimenter viser at brølene faktisk både forvirrer motstanderen og gir spilleren et ekstra ”boost” når slaget leveres.

Skrik sløver reaksjonstiden

En undersøkelse viste allerede i 2010 at reaksjonstiden ble langsommere, og testpersonene fikk vanskeligere for å forutsi ballens bane når en tennisspiller utstøtte høye skrik.

Blant annet derfor har det internasjonale tennisforbundet også innført regler som gjør det mulig å tildele straffepoeng for overdreven grynting.

Ekstra krefter i skuddøyeblikket

Skrikerne kan til gjengjeld lene seg til forskning ved Drexel University i Philadelphia, USA, som dokumenterer at vi leverer inntil 10 prosent flere krefter hvis vi brøler under maksbelastning.

Forskerne bak forsøket tror at vi ved å skrike aktiverer nervesystemets autonome slåss-eller-flykt-reflekser, som trår til i krisesituasjoner og pumper adrenalin rundt i kroppen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: