Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skiing
Kultur - Sport

Går ski eller snøbrett fortest?

På ski fordeles kroppsvekten på to flater, mens den på snøbrett ligger an mot bare én flate. Men hva går egentlig fortest?

Den høyeste hastigheten som er målt på ski, er ubegripelige 254,96 km/t, mens verdens-rekorden på snøbrett er på ”bare” 203,28 km/t. Men også under andre og mindre ekstreme omstendigheter vil ski gå fortere enn snøbrett.

Forskjellen skyldes først og fremst at friksjonen er større på et snøbrett. Riktignok har snøbrettet bare én kontaktflate mot snøen der skiene har to, men berøringsflaten – og følgelig også friksjonen – er større på et snøbrett.

Det skyldes blant annet at snøbrettet opprinnelig ble konstruert for å gjøre vågestykker med og ikke nødvendigvis for å kjøre fort, mens skienes utvikling i stedet har vært konsentrert rundt å øke hastigheten.

Stort sett er det vanskelig for en snøbrettkjører å holde balansen hvis man bare suser ned en eller annen løype. Man må svinge litt og justere, ting som bringer farten ned. En person på ski har derimot to støttepunkter og kan kjøre mer rett utfor.

Ski går fortere enn snøbrett

Selv om et snøbrett bare har én kontaktflate på snøen mot skienes to, går skiene likevel fortere. Det skyldes at skienes totale kontaktflate er mindre, og da blir også friksjonen mindre enn på et snøbrett.

Fordyp deg i hver eneste detalj av vårt fantastiske univers med et abonnement på Illustrert Vitenskap

Les også:

Skibriller
Sport

Hvilken type skibriller bør du velge?

0 minutter
Skihopper
Sport

Kan tunge skihoppere hoppe lenger?

0 minutter
Sport

7 litt annerledes ideer til vinterferien

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul