Swimmer

Svømmerne beseirer vannmotstanden

I svømming kjemper utøverne mot vannmotstanden. Treningen handler om å finjustere alle bevegelser i kampen mot klokken og brøkdelene av et sekund som kan føre utøveren til topps på seierspallen.

8. mai 2012 av Henrik Bendix

Trenerne videofilmer svømmerne fra ulike vinkler både over og under vannet. Det gjør det mulig for dem å analysere alle faser i et svømmetak og lete med lys og lykte etter forbedringspotensial. Kanskje må vinkelen i svømmerens albue eller håndledd endres litt for å gi best mulig fremdrift, eller så er det hodet som må dreies noen få grader for å gi minst mulig motstand i vannet.

Swimmer with paddles

Noen trenere bruker dessuten lysstråler som ”trekker” svømmeren gjennom vannet i en bestemt hastighet. Det gir utøveren et inntrykk av hvor fort hun eller han må svømme i de forskjellige fasene av løpet og hvor det må gjøres en innsats for å sikre et olympisk gull.

Svømmerne bruker også håndplater for å øke styrken i armer og skuldre, og de anvender diverse oppdriftsmidler som holder deler av kroppen oppe for å kunne trene armer og ben for seg.

video analysis of swimmer

Stort fokus på svømmedragt

På grunn av vannmotstanden er det stor oppmerksomhet rundt svømmedrakten. Det nye nå er at svømmedrakt, hette og briller er uviklet som én enhet, som sies å kunne redusere vannmotstanden med fem prosent i forhold til tidligere drakter. Hette og briller er eksempelvis blitt designet ved hjelp av 3D-skanninger av hoder, og for kvinnenes vedkommende er det tatt hensyn til håret.

Fakta

  • 3D-skanninger gjør svømmedrakten optimal

  • Videotilpasset svømmestil

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: