Swimmers

Svømmedrakten for rask?

Høyteknologiske drakter fikk svømmere til å sette verdensrekorder i fleng. Hvordan har det seg?

De første av de nå forbudte svømmedraktene var lagd av neopren. Senere fulgte materialer som lignet på plast. Felles for dem alle var at de hadde mindre friksjon enn hud i vann, men også at de var svært tettsittende.

Enkelt sagt komprimerte de kroppen og gjorde den både stivere og mer aerodynamisk. Dessuten inneholdt disse svømmedraktene så mye luft at de ga brukeren betydelig oppdrift.

Utviklingen av de høyteknologiske svømmedraktene skjøt for alvor fart i 2007 og 2008, og virkningen var momentan. I disse årene ble det satt over 100 verdensrekorder, men likevel vokste frustrasjonen blant konkurransesvømmerne fordi draktene var dyre og hadde kort holdbarhetstid. Derfor ble de nye svømmedraktene forbudt i 2009 av FINA, det internasjonale svømmeforbundet.

Hovedargumentet gikk ut på at svømming var og er en sport der svømmerens fysikk og ikke drakten skal være utslagsgivende. Draktene må nå produseres av tekstil, og i konkurransesammenheng er det bare lov å benytte svømmedrakter som er godkjent av en uavhengig komité. Men så langt som til å slette rekordene som ble satt med høyteknologiske drakter, gikk man ikke.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: