Knock-out punch

OL: Seier på teknisk knockout

Sommer-OL er like rundt hjørnet, og snart blir verdens idrettsutøvere samlet til kappestrid der den beste vinner – eller kanskje i stedet den som har vært flinkest til å ta i bruk ny teknologi.

8. mai 2012 av Henrik Bendix

Datamaskiner overvåker nemlig treningen, analyserer resultatene og viser nøyaktig hvordan f.eks. svømmeren kan kuppe den siste avgjørende hundredelen av et sekund for å snappe gullmedaljen. Nye materialer, utallige sensorer og lynraske datamaskiner har gjort sportens verden til en slagmark der ”teknologisk doping” ikke er til å komme forbi om utøveren vil til topps i sin idrettsgren.

De aller fleste vinnerne i det kommende sommer-OL i London vil ha utnyttet samtlige muligheter som den vitenskapelige utviklingen åpner for.

Med høyteknologiske hjelpemidler kan utøverne optimalisere prestasjonene og tenke ut de beste vinnerstrategiene før de skal ut og konkurrere.

Biomekanisk videoanalyse

På elitenivå blir alle idrettsgrener gransket fra utallige vinkler for å forbedre den enkelte utøverens prestasjoner. Et av de mest populære hjelpemidlene er biomekanisk videoanalyse.

Utøverne blir filmet med spesielle høyhastighets-videokameraer som tar over tusen høyoppløselige bilder per sekund. Deretter kan utøveren og treneren sammen analysere bevegelsene i detalj ved hjelp av datamaskiner med avansert programvare. Maskinene er blitt så kraftige at analysen kan skje på direkten og umiddelbart gi utøveren beskjed om noe bør forbedres.

Alle bevegelser registreres og analyseres

I tillegg til video bruker idrettsutøvere og trenere forskjellige sensorer for å finne ut hvor det må gjøres en ekstra innsats. En boks så stor som en fyrstikkeske kan inneholde radiosender, GPS, akselerometer, gyroskop og kompass, alt sammen drevet av et oppladbart batteri. Boksen kan eksempelvis festes til en løpesko eller rundt ankelen på en svømmer og røpe alt om utøverens bevegelser.

Dessuten bruker utøverne trykkfølsomme plater som kan måle spensten i et hopp. Andre sensorer rapporterer kontinuerlig effektiviteten i oksygenopptaket, hvor raskt blodet strømmer gjennom kroppen, samt sukkernivået i blodet.

Forskerne er ikke bare engasjert i utøverne når det er konkurranser. De har egne dietter eller må sove på en spesiell måte som kan bedre yteevnen.

Atleter sover seg til god kondisjon

I idrettsgrener som krever utholdenhet, trener utøverne i høyden der luften inneholder mindre oksygen. Kroppen reagerer ved å øke blodprosenten slik at musklene kan ta opp mer oksygen. En toppidrettsutøver kan faktisk sove seg til bedre kondisjon ved å overnatte i omgivelser der det er mindre oksygen i luften enn vanlig.

Teknologien kan ta overhånd

I enkelte tilfeller har utviklingen gått så langt at det er blitt nødvendig å begrense bruken av moderne teknologi for å unngå at sport blir et teknologisk kappløp der det ikke er beste mann eller kvinne som vinner.

Det gjelder blant annet i sykling og svømming der de internasjonale forbundene har tatt grep for å sikre oppmerksomhet rundt hvem som er den dyktigste utøveren, ikke hvem som bruker den mest avanserte teknologien.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: