Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor får man så merkelige poeng i tennis?

Ville det ikke vært mer logisk hvis man bare fikk 1, 2 og 3 poeng i tennis slik det er i andre idrettsgrener?

Shutterstock

I de fleste idrettsgrenene får man poeng etter en enkel tallrekke: 1, 2, 3 osv. I tennis får man først 15, deretter 30, så 40, og partiet slutter når den ene parten vinner sin fjerde ball, men med minst to ballers forsprang.

Grunnen til den merkelige poengtellingen er å finne i tennisspillets røtter i middelalderen. Det oppsto i det 12. eller 13. århundret i Frankrike, der det het ”jeu de paume” (håndflatelek eller håndflatespill). På denne tiden brukte man ikke racketer, men hendene. Poenggivningen var basert på datidens numerologiske teorier, der tallet 60 ble oppfattet som et fullkomment tall.

På den tiden ble det delt ut 15, 30, 45 og 60 poeng. 45 er senere blitt forvansket til 40, antakelig fordi det var lettere å si, og de 60 poengene som partiet altså skulle slutte med, blir ikke lenger benyttet i praksis.

En annen merkelig ting i tennis er uttrykket ”love” for 0 poeng. En utbredt feiloppfatning er at det kommer av det franske ”l’œuf”. Det betyr egg, et slanguttrykk for det eggformede tallet null. Men uttrykket stammer i virkeligheten fra ideen om at en spiller som får 0 poeng, bare kan være motivert av sann kjærlighet (love) til det edle spillet.

Les også:

Sport

Tomme tribuner ødelegger hjemmebanefordelen

2 minutter
Sport

Våghalser leker med døden

0 minutter
Sport

OL 2012 Hvilken idrettsgren er eldst?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul