For første gang i et fotball-VM får dommerne teknisk hjelp til å dømme offside nærmest i sanntid ved hjelp av blant annet kunstig intelligens, tolv kameraer og en sensor i selve ballen.
Dermed slipper tilskuerne på stadion og over tre milliarder tv-seere å vente i flere minutter på at dommerne med den nåværende tekniske VAR-hjelpen endelig bestemmer seg for om det kan blåses for offside eller ikke.
Slik virker offside-teknologien
Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, står bak VM i Qatar, og organisasjonen kaller selv datahjelpen for halvautomatisk offside-teknologi.
Teknologien bruker 12 sporingskameraer som er montert under taket på VM-anleggene for å spore ballen, som har en sensor som 500 ganger i sekundet sender posisjonsdata til et kunstig intelligens-system.
Samtidig overvåkes opptil 29 datapunkter for hver enkelt spiller 50 ganger i sekundet. Datapunktene omfatter alle kroppsdeler som kan være avgjørende i en offside-situasjon.
Det intelligente kontrollsystemet overvåker fortløpende alle ball- og spillerdataene og sier ifra hvis det har mistanke om offside.
Tilskuerne kan følge med
Videodommeren i VAR-kontrollrommet er den første som får advarselen.
På noen få sekunder skal videodommeren se gjennom situasjonen før dommeren på banen noen få sekunder etter får melding hvis det skal blåses for en offside-situasjon.
Tilskuerne får se 3D-animasjoner av ballens og spillernes sporingsdata på storskjerm, så alle kan se hvordan spilleren sto i offside-posisjon i det avgjørende øyeblikket.
Teknologien har blant annet blitt testet – ifølge FIFA med suksess – ved de arabiske mesterskapene i 2021 og ved VM for klubblag i fjor.
Tidligere har VM i 2014 vært startskuddet for mållinje-teknologi for å avgjøre om ballen har vært over målstreken eller ikke, mens VM i 2018 introduserte det noe utskjelte VAR-systemet med manuell gjennomgang av for eksempel offside-kjennelser.
Stjerner spekket med sensorer
I tillegg til ny teknologi i kampene vil stjernespillerne i treningsleirene ved VM i Qatar være spekket med sensorer som blant annet måler puls, løpeavstand og hastigheter i en spurt.
Sensorene følger også spillerne med på banen i VM-kampene slik at en fysisk trener via en iPad på benken kan følge spillernes fysiske formkurve under kampene.
Disse spillerdataene kan blant annet brukes til å planlegge utskiftninger av slitne spillere.
Klubblag måler hjerneaktivitet
Siste skudd på teknologistammen i fotballverdenen er nevro-teknologi som blant annet det engelske topplaget Liverpool har brukt.
Liverpool har under trening målt spillernes hjerneaktivitet med sensorer fra den tyske bedriften neuro11.
Les også:
Formålet med målingene er å identifisere spillernes stressede situasjoner og stå imot disse i kampens hete når alle distraksjoner utenfor banen skal blokkeres ved for eksempel straffespark og andre situasjoner.
Fortsatt er det imidlertid ingen VM-lag som offisielt har kunngjort at de måler spillernes hjerneaktiviteter for å få de avgjørende marginene på sin side.