Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skihopper
Kultur - Sport

Kan tunge skihoppere hoppe lenger?

Tunge skihoppere glir fortere enn de lette. Gir det et lengre hopp, eller blir farten oppveid av vektøkningen?

Et vellykket skihopp avhenger av en rekke fysiske betingelser som i høy grad samvirker med hverandre. Blant de viktigste er hopperens fart ned mot hoppet, hastigheten og vinkelen i satsøyeblikket, luftmotstanden, oppdriften samt vindhastigheten og i hvilken retning vinden kommer fra.

Skihopperens vekt har avgjørende innvirkning på alle disse forholdene, og mange ganger har både teori og praksis vist at det er en fordel å være så lett som mulig. Flere skihoppere er derfor veldig tynne med en BMI-verdi på cirka 16, og hoppsporten har i de senere årene vært plaget av ulike helsemessige problemer knyttet til for lav vekt, blant annet anoreksi.

En lett skihopper har lavere fart ned mot hoppet enn tyngre konkurrenter, men kommer til gjengjeld høyere opp i luften og svever derfor lenger. Forskjellene er ganske store og kan beregnes i matematiske modeller som simulerer hopp i forskjellige bakker verden rundt og tar hensyn til alle slags tenkelige forhold.

I hoppbakken Park City i Utah, USA, er hopplengden til en utøver på 75 kilo blitt beregnet til 106,2 meter, mens en tynnere og lettere konkurrent på bare 55 kilo vil klare en lengde på hele 125,7 meter. For å kompensere denne ulikheten regulerer man lengden på hoppernes ski under konkurranserenn. Korte ski gjør det nemlig vanskeligere for hopperen å hoppe langt, og derfor må de letteste hopperne nøye seg med å hoppe med tilsvarende korte ski.

Les også:

Sport

Hvor høyt svever en skihopper?

0 minutter
Skiing
Sport

Spør oss: Er ski eller snøbrett raskest?

0 minutter
Sport

7 litt annerledes ideer til vinterferien

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul