Hvilken farge bør skibrillene ha?

Lys og konturer kan smelte sammen når underlaget er snøhvitt. Derfor er det viktig med riktig farge på linsene i skibrillene dine.

Skibriller

De kan fås i alle regnbuens farger, men det er ikke alle som virker like godt. Fargen på linsene i et par skibriller kan redde deg fra fatale uhell så sant de matcher været – og kan føre deg på avveie hvis den er feil.

Skiløpere har flere ting å tenke på med hensyn til øynene. Solstrålene blir reflektert i snøen, og derfor er lysbelastningen på øynene stor og kan ende i snøblindhet. Men hvis det er overskyet, så forsvinner skyggene i snøen og dermed også konturene, som gjør det mulig å se humper og dumper i terrenget.

Fargen på linsene i skibrillene er derfor viktig når du farer nedover fjellsidene i full fart.

Gule skibriller …

Shred/Blue Tomato

… er best når været er overskyet. Øynene våre er satt sammen på en slik måte at den gule fargen er den vi ser best når det er flatt lys – altså når det ikke er en eneste blå flekk på himmelen og dermed heller ingen skygger. Dessuten fungerer det gule glasset godt fordi blått lys blir filtrert bort. Det blå lyset får nemlig konturene til å flyte sammen og er derfor svært uheldig i overskyet vær. Til gjengjeld holder de gule glassene bare 14 % av solstrålene ute og duger derfor ikke i solskinnsvær. Alternativt stenger litt mørkere oransje glass mer sollys ute, mens konturene fortsatt blir fremhevet.

Rosa skibriller …

Von Zipper/Blue Tomato

… er best når været er omskiftelig. De slipper igjennom mindre lys enn de gule gjør samtidig som de tar toppen av blått lys slik at konturene i snøen ikke forsvinner helt. Kort sagt kan de brukes både når det er overskyet og når solen skinner – men de er ikke de beste i det ene eller andre tilfellet. Det er en habil allround-brille.

Blå skibriller …

Oakley/Blue Tomato

… er best når solen skinner fra en skyfri himmel. Den mørkeblå fargen beskytter øynene mot det sterke og reflekterte sollyset. Jo mørkere glassene er, desto bedre er øynene beskyttet når himmelen er skyfri.

Skiutstyr er mer enn bare skibriller

Skibriller optimerer sikten når du freser nedover løypene, men du trenger også riktig ski- og sikkerhetsutstyr for å komme deg trygt fra topp til bunn. Les mer i vår skiartikkel: