Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

London football 1887
Kultur - Sport

Hvem oppfant fotballspillet?

Hvor i verden ble det spilt fotball for første gang, og hvem lagde reglene?

Verdens mest populære idrett har lange røtter. Kineserne sparket til baller som var utstoppet med hår allerede for over 2000 år siden.

Også oldtidens grekere kjempet om ballen, og det samme gjorde romerne. En teori går ut på at det var de romerske legionærene som spredte spillet til resten av Europa.

På Yucatán-halvøya i Mexico spilte mayaene også en slags fotball med en hard gummiball. Ballen måtte gjennom en ring av stein, og spillerne måtte bare bruke bena, hoftene og albuene. Spillet bar preg av et religiøst ritual og var uhyre rått – taperne risikerte å miste livet.

Engelskmennene sparket en form for fotball allerede på 1100-tallet – målet var imidlertid bare å få ballen frem til neste landsby. Reglene for fotballspillet, slik vi kjenner dem i dag, ble fastlagt først etter at britenes Football Association var blitt stiftet i 1863, etterfulgt av tilsvarende forbund i Skottland, Irland og Wales.

De fire foreningene dannet i 1886 i fellesskap The International Football Association Board med det formålet å bli enige om spillereglene – blant annet den om at ballen bare kan berøres med føttene, kroppen og hodet. En rivaliserende gruppe, The Rugby Union, insisterte imidlertid på at det også måtte være tillatt å kaste ballen med hendene. Dette spillet ble uhyre populært i USA, der det fra 1876 utviklet seg fra rugbyspillet til amerikansk fotball.

Les også:

Sport

Spør oss: Hvordan endrer en skruball retning i lufta?

1 minutt
STATS camera
Sport

Hvordan måles fotballspilleres løping?

1 minutt
Sport

OL 2012 Hvorfor får man så merkelige poeng i tennis?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul