Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nikesko OL
Kultur - Sport

8 fantastiske OL-teknologier

Verken utøverne eller publikumsopplevelsen har noen gang vært bedre enn det vi vil oppleve når OL offisielt starter i morgen. Teknologien har satt sitt preg på konkurransen.

1) Løpeskoene

For å gi sine sponsede løpere best mulige sko har Nike latt seg inspirere av bikuber og skapt en såle som gir optimal friksjon mot underlaget. Prototypene av sålen ble 3D-printet, slik at en rekke mønstre kunne testes, samtidig som produksjonskostnadene ble holdt nede. Alt sammen for å finne den optimale skoen.

2) Bueskyting

Målskivene i bueskyting ser ut som de pleier, men de har fått en kraftig oppgradering. Et høyteknologisk sensorsystem registrerer hvor spissen av pilen treffer, med en nøyaktighet på 0,2 mm – mye mer presist enn tidligere.

3) Virtual Reality-opplevelsen

I samarbeid med Samsung Gear blir det hver dag overført en begivenhet i virtual reality med høy oppløsning. Også åpnings- og avslutningsseremonien filmes i VR. Det krever at du har et Samsung Gear VR-headsett og en kompatibel telefon. Du kan få en forsmak på videoen her (krever ikke VR-briller).

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om virtual reality

4) Nedkjølingen

I mennenes tikamp er varme en av de største begrensningene for prestasjonene. Derfor har Nike utviklet en hjelm som skal kjøle ned utøvernes hoder. Hjelmen fungerer ventilerende, og den er utstyrt med kjøleelementer som holder nakke, isse og øyne kalde.

5) Svømmedrakten

Speedo har utviklet en drakt som skal gi minst mulig friksjon med vannet og mest mulig støtte til svømmeren. Stoffet er kuttet med en laser, slik at kantene er helt skarpe. Drakten er elastisk i bredden, men ikke i høyden, og spesielle sømmer på magen støtter muskulaturen der.

6) Aerodynamikk

Luftmotstand betyr mye når kampen står om små marginer. Nike har nå funnet opp et spesielt plaster som reduserer luftmotstanden hos løpere. Plasteret er utstyrt med små pigger som sender luften rundt utøveren. Det finnes ulike typer til ulike distanser: Aerodynamikken endrer seg avhengig av hastigheten.

## 7) OL-ringen

Til OL har Visa utstyrt samtlige boder med automater som tar imot kontaktløs betaling. Det krever bare et armbånd som du holder over maskinen. Og for 45 utøvere er det enda enklere. De har fått utlevert en ring de kan bruke til å betale med i alle OL-byens mat- og drikkeboder.

8) Street View

Google er en av partnerne ved OL i Rio. Det betyr at du kan utforske de ulike idrettsarenaene med Google Street View. Selskapet har utstyrt sine medarbeidere med en 18 kilo tung ryggsekk med 15 kameraer i. Deretter har de vandret på kryss og tvers av OL-byen for å gi deg opplevelsen av å være til stede selv.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul