Snørte føtter
Kultur

Hvilken kvinnemote har vært mest smertefull?

Hva gjorde mest vondt når kvinner måtte leve opp til skjønnhetsidealer?

I Kina var det i mer enn 1000 år en utbredt mote å snøre inn føttene på små jenter så mye at de ble totalt forkrøplet.

Tradisjonen ble grunnlagt i de keiserlige palassene der konkubinenes innsnørte føtter gjorde at de måtte danse med små, trippende – og etter overklassens mening – opphissende skritt.

Brukne tær og råtne muskler

For å oppnå de ettertraktede ”lotusføttene” ble tærne, unntatt storetåen, på alle jenter alt fra tre– fireårsalderen bøyd inn under fotsålen med bandasjer slik at fotens lengde ble krympet til nesten en tredel. For å fremskynde prosessen måtte jentene gå på de innsnørte føttene for at de innvendige bena skulle brekke og musklene råtne opp.

Etter cirka to års innsnøring nådde tærne ned til hælen, og foten hadde da fått ønskelengden på åtte til ti centimeter.

Selv om de færreste kvinner oppnådde lotusføtter, måtte de vise tålmodighet og selvdisiplin. De små føttene ble skjult i silkesko, og jentene kunne ikke gå uten bandasjer, men det var et tegn på kvinnelighet etter datidens kinesiske smak og oppfatning.

Andre smertefulle skjønnhetsidealer

”Tallerkennegere” ble kvinnene fra sara-djinge-stammen i Sentral-Afrika kalt før. De fikk underleppen utvidet med store skiver av skinn eller treverk.

“Sjiraffkvinner” fra Afrika og Sørøst-Asia fikk nakken gradvis strukket med stadig flere halsringer. Hvis sjiraffkvinnens mann mistenkte henne for utroskap, fjernet han bare ringene slik at den svake nakken brakk.

10 fakta som ikke lever opp til våre skjønnhetsidealer

Halsringer og leppetallerkener er én ting, men kroppen er svært flink til å bedrive ubehageligheter selv også. Visste du f.eks. at du svelger godt og vel en liter snørr om dagen, og at magen kan sende avføring opp i halsen?

Les også:

Undergrunnen

Synkehull sluker buss i Kina: Slik oppstår de gigantiske hulrommene

3 minutter
Kultur

Matematiker løser 64 år gammel tallgåte

2 minutter
Myter

Er bigfoot en realitet?

0 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!