Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Religion

Hvorfor folder man hendene når man ber?

Den vanligste forklaringen går ut på at foldede hender og lukkede eller nedslåtte øyne gjør at man lettere kan konsentrere seg om å be. Noen peker også på at de kryssede tommelfingrene danner et kors, mens hendene former en skål som er klar til å ta imot det Gud ønsker å gi. Luther anbefaler i sin katekismus fra 1500-tallet at man folder hendene før man ber bordbønn. Men på middelalderbilder ser vi at det var vanlig å folde hendene i bønn lenge før Luther uttalte seg. Bibelen rommer intet påbud om foldede hender under bønn. Der bønnestillinger blir omtalt, blant annet i Det gamle testamente og i brevene fra Paulus, er det ofte snakk om enten å be stående eller knelende med hendene vendt mot himmelen, eller å knele mens man berører gulvet eller bakken med hendene og ansiktet. Den mer innadvendte bønnestillingen med foldede hender og bøyd nakke passer kanskje bedre til Jesu ord om å unngå synlig (og kanskje selvgod) bønn i synagogene og på gatehjørnene. Man skal ikke demonstrere sin fromhet for andre, men heller være alene og be i det skjulte for å være sikker på at det bare er Gud man henvender seg til.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul