Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Religion

Hvorfor er Mekka bedesentrum?

Hvorfor vender muslimer hodet mot Mekka når de ber? Og hvordan finner de riktig retning å be i?

Over en milliard muslimer i verden vender fem ganger daglig hodet mot Mekka i Saudi-Arabia i bønn. Det skyldes at islams viktigste helligdom, den terningformede bygningen Kaba, ligger midt på gårdsplassen i den store moskeen i Mekka. Mekka er imidlertid ikke islams opprinnelige bederetning. Da Muhammed, som var født i Mekka, begynte å motta sine åpenbaringer i år 610, valgte han Jerusalem som retningsgivende, fordi han så seg selv som den siste av en rekke jødisk-kristne profeter. Det avviste imidlertid representanter for disse trosretningene både i Mekka og Medina, som han utvandret til. I 630 inntok han Mekka, renset Kaba for avgudsbilder og la deretter bederetningen mot Mekka. På alle moskeer som er bygd etter 630, er bederetningen, qibla, angitt på en vegg. Hvis man befinner seg langt fra en moské, kan man bruke et qibla-kompass eller et kart som tar hensyn til jordklodens krumning.

Les også:

crucifixion
Religion

Derfor endrer påsken dato

2 minutter
Religion

Hva døde Jesus av på korset?

0 minutter
Svinekjøtt
Religion

Hvorfor spiser ikke muslimer svinekjøtt?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul