Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Religion

Hvorfor er det bildeforbud i jødisk tro og islam?

Hvor stammer bildeforbudene blant jøder og muslimer fra, og hvor gamle er de?

Både i jødedommens og islams gamle skrifter advarer man mot og forbyr illustrasjoner. Det eldste av de to forbudene er det jødiske som man finner i Andre Mosebok, 20,4: ”Du skal ikke lage deg gudebilder i form av noe som helst oppe i himmelen eller nede på Jorden eller i vannet under jorden.” Mosebøkene er skrevet mellom 200 f.Kr. og 300 f.Kr. I Koranen, som er nedtegnet på 600-tallet e.Kr., står det: ”Frembring intet som har likhet med Gud, for Gud vet alt, men dere vet ingenting.” Begge forbudene vil hindre bruk av flere enn én gud som man gjorde i både Arabia og Israel. Det var faktisk den fristelsen israelittene falt for da de skapte gull-kalven. En avbildning av Gud ble oppfattet som et upassende forsøk på å gjøre ham nærværende og avhengig av menneskenes ønsker. Og noen ville kanskje heller ha begynt å tilbe bildene eller kunstnerne og vendt seg bort fra Gud. Det jødiske gudebildeforbudet utviklet seg senere til en motvilje mot alle typer bilder, men forbudet håndheves sjelden i dag. Det gjøres derimot i islam, særlig overfor statuer og skulpturer. Til gjengjeld har man i høy grad dyrket nonfigurativ kunst i den muslimske verdenen.

Les også:

Svinekjøtt
Religion

Hvorfor spiser ikke muslimer svinekjøtt?

1 minutt
Dancing dervish
Religion

Har sufiene samme religion som andre muslimer?

0 minutter
Religion

Hvorfor er Mekka bedesentrum?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul