Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Religion

Hvem var forfattere av Bibelen?

Vet vi hvem Markus, Lukas og de andre evangelistene var?

Det står riktignok ikke bare en enkelt forfatter bak de bibelske tekstene. Men faktisk er det bare svært få bidragsytere vi kan sette navn på. Bibelens vidt forskjellige tekster kan heller ikke oppfattes som et sammenhengende litterært verk, noe den lange tilblivelsesperioden er et bevis på. Tekstene er nedskrevet over et tidsrom som strekker seg fra omkring 600 f.Kr. til 200 e.Kr. Det står med andre ord flere generasjoner av forfattere bak de bibelske tekstene, og deres identitet er i de fleste tilfellene skjult i en fjern oldtid. En av de få som kan identifiseres med sikkerhet, er Paulus. Men å oppfatte Moses som forfatter av Mosebøkene eller Markus, Johannes, Lukas og Matteus som forfattere av evangeliene gir ingen mening. Navnene står for tenkte forfattere eller mytologiske skikkelser. Hvem som faktisk skrev ned tekstene første gang, vet vi heller ikke mye om. Derimot er det sikkert at de fleste tekstene til å begynne med har eksistert som muntlig overlevering, som først i tidens løp har fått skriftlig uttrykk. Forfatterne har uten tvil vært høyt utdannede religiøse spesialister og historikere, som gjennom tidene har formulert de religiøse forestillingene som rådet i samtiden. Tekstene har ikke vært redigert sammen fra begynnelsen av, men er blitt valgt ut etter hvert – og ikke uten debatt. Bibelens redaksjonshistorie gjenspeiler den politiske og historiske utviklingen omkring Øst-Middelhavet, i Midtøsten og Sør-Europa. Tekstene er blitt sortert slik at nettopp de elementene som passet til redaktørenes – og trolig de religiøse makthavernes – oppfatning er kommet med. For kristne, og til en viss grad for muslimene, er hele Bibelen av betydning, mens jødene avviser Det nye testamente. Bibelen er derfor ikke én og samme bok for jøder og kristne, og de tekstene man deler, tolkes vidt forskjellig.

Les også:

Religion

Er Jesus en historisk person?

0 minutter
Svinekjøtt
Religion

Hvorfor spiser ikke muslimer svinekjøtt?

1 minutt
Religion

Hvorfor er det bildeforbud i jødisk tro og islam?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul