Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nei! Jorda er ikke flat

Jorda er flat som en pannekake, månelandingene fant aldri sted, og World Trade Center ble sprengt. Konspirasjonsteoriene er mange og fantasifulle – men vitenskapen sabler ned argumentene.

Shutterstock

Allerede på 300-tallet f.Kr. erklærte filosofen Aristoteles at jorda er rund fordi han hadde sett hvordan stjernehimmelen endrer utseende etter avstanden til ekvator.

Men i dag, 2300 år senere, finnes det flere grupper som mener at jorda i stedet er en flat skive, og at bilder av den runde jorda er fabrikkert.

Teorier om en flat jord har blitt nevnt av flere opp gjennom historien, men våre dagers såkalte «flat earthers» bruker særlig boken «Earth Not a Globe» fra 1865.

Her framsetter forfatteren Samuel Rowbotham en fantasifull teori som motsier mange århundrer med vitenskap om den runde jorda. Flat jordtilhengere mener blant annet at Antarktis ikke er omgitt av vann, men i stedet er en 50 meter høy isbarriere som ligger rundt jordskiven.

Tyngdekraften må være oppspinn

Tyngdekraften finnes heller ikke – vi holdes på bakken av en kraft som flytter skiven oppover stadig raskere. Trykket fra akselerasjonen skaper et flytende lag under jorda og holder de tektoniske lagene samlet.

Som en utløper av Samuel Rowbothams verker ble The International Flat Earth Research Society stiftet i 1956.

Den nyeste delen av bevegelsen begynte i 2004, da det mest kjente internettforumet for gruppen – Flat Earth Society – ble opprettet. Gruppen arbeider for å avsløre myndigheters falske påstander om at jorda er rund.

Vitenskapen tilbakeviser teori

Konspirasjonsteoretikere avviser bilder av jorda sett fra rommet som bevis for at den er rund. Men likevel finnes det en overflod av fysiske beviser for at planeten vår er nesten kulerund.

FORMØRKELSER HAR RUND SKYGGE

  • En måneformørkelse skjer når jorda står mellom sola og månen og kaster skygge på månen – en umulighet i flatjordsverdenen. Dessuten er jordas skygge på månen tydelig avrundet, og den eneste formen som alltid kaster en rund skygge uansett vinkelen, er en kule.

ANTARKTIS ER ET KONTINENT

  • Mange fakta viser på at Antarktis er et kontinent: Flere ganger har forskere seilt hele veien rundt Antarktis, mange bilder er tatt av kontinentet fra fly, og mange ekspedisjoner til fastlandet beviser at Antarktis ikke er en 50 meter høy ismur.

JORDA BLOKKERER STJERNER

  • De samme stjernene er ikke synlige fra alle steder på jorda. Fenomenet kan bare forklares med at jorda er rund, og at krummingen blokkerer for utsynet til deler av himmelen. Hvis jorda var en flat skive, ville stjernene ha vært synlige uansett hvor himmelen betraktes fra.

Les også:

Folkeslag

Derfor forlot mayaene Tikal

3 minutter
Kultur

Hvem eier Antarktis?

0 minutter
Kultur

Gravlegger man alltid folk i jorden?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul