Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Når ble pengene oppfunnet?

Vet man hvem som oppfant penger? Og når?

Shutterstock

De første ”pengene” var naturalier som kveg, perler og salt. Langt tilbake i historien brukte menneskene også edelmetaller som betalingsmiddel, og det var ut fra den tradisjonen at de første egentlige myntpengene ble skapt i Lydia i Lilleasia omkring 600 f.Kr. Myntene var lagd av en naturlig legering av gull og sølv kalt elektron. Men ikke lenge etterpå begynte man også å lage mynter av rent gull, sølv og bronse.

Nøyaktig hvem som fikk ideen til å lage mynter, vet man ikke, men de spredte seg i de følgende århundrene til hele middelhavsområdet. De første seddelpengene, som ikke hadde verdi i seg selv, stammer fra Kina under Song-dynastiet 960–1279 e.Kr. De første vestlige pengesedlene ble utstedt mye senere. Det skjedde i Sverige i 1660-årene.

Les også:

Kultur

Når begynte vi å ta i bruk penger?

1 minutt
Handshake
Kultur

Hvorfor rekker vi hverandre hånden?

0 minutter
Religion

Hvorfor folder man hendene når man ber?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul