5 faktabiter om fabeldyret yetien

I Himalaya har forskere funnet DNA fra en ny, ukjent bjørneart som kan ha forbindelse til fabelvesenet yeti. Få oversikt over det mystiske fabeldyret i vår Q&A og les mer om de nye funnene nedenfor.

Yeti in the snow

Nye DNA-prøver har åpnet døren til at myten om yetien – et vesen som lever i Himalaya – kan være sann. Forskere har samlet inn DNA-prøver fra observasjoner av det gamle fabeldyret, og to av prøvene viste seg å være i familie med en 40 000 år gammel utdødd isbjørn.

Funnet blåser nytt liv i den eldgamle myten om det store hårete dyret som du kan få styr på her i vår Q&A:

1. Hva er en yeti?

Fabeldyret yeti – også kalt den avskyelige snømannen – er en ape- eller bjørnelignende skapning som bor i Himalayafjellene I Nepal, India og Tibet.

2. Hvordan oppfører en yeti seg?

I følge myten er yetien et stort hårete dyr som primært kommer frem om natten. Yeti kan både plystre og knurre, men kan ikke snakke. Dyret skulle være så sterkt at det kan ta livet av et menneske med ett enkelt slag.

3. Når så man første gang en yeti?

Det finnes mange eldgamle fortellinger i og rundt Nepal om folk som har opplevd fabeldyret, men den første offisielle omtale av en yetiobservasjon kom I 1925. Det var en tysk fotograf som mente å ha sett det fryktinngytende dyret.

Mange hevder å ha sett en yeti, og noen har til og med tatt bilder av fabeldyret – men de fleste fotografier blir raskt avslørt som rent juks.

4. Hvordan forklares observasjonene?

Når noen har sett en yeti, bortforklares observasjoner ofte med at det har vært snakk om andre allerede kjente dyr som til forveksling kan minne om slik man mener yetien ser ut. Blant forklaringene er f.eks. Chu-The som er en liten ape som lever ved foten av fjellene, eller forskjellige arter av tibetanske bjørner som er i familie med brunbjørnen.

5. Har en yeti fjerne slektninger?

Yetien er lang fra den eneste myten om et stort dyr som vandrer usett rundt i avsides liggende deler av verden:

? Orang pendek, Indonesia I Indonesia finnes sagnet om Orang Pendek eller "lille menneske". Myten forteller at vesenet lever i de ugjennomtrengelige skogene på Sumatra. Sagnet går minst 100 år tilbake og fikk nytt liv i 2004 med funnet av Homo floresiensis på den nærliggende øya Flores. Funnet viser at en liten fortidsmenneskeart har levd i "nabolaget" helt frem til for 12 000 år siden.

? Mande barung, India I India fortelles historier om Mande barung, et apelignende skogmenneske som skulle levd i de avsidesliggende Garofjellene i Indias nordøstlige provins Meghalaya. Beretningene går ut på et grått og svart gorillalignende vesen, som er opp mot 3 meter høyt og lever av frukt og planter.

? Mapinguarix, Brasil I Amazonas har man fabeldyret Mapinguari, et annet apelignende vesen med rød pels. Sagnet varierer mellom fortellinger om et enøyd vesen med lange klør, krokodillehud og en ekstra munn på magen og en slags stor ape med kraftige klør, som ligner et opp mot 2 meter høyt kjempedovendyr,

? Big Foot, Nord-Amerika I skogene på USAs nordvestkyst og i Canada finnes det velkjente sagnet om den amerikanske utgaven av yetien: Big Foot. Det gorillalignende vesenet med store føtter er dekket av svart eller rødbrun pels, har store øyne og fremhevede øyebrynsbuer – og så skal den lukte enormt vondt.

Vil du lese mer om yetijakten i Himalaya?

For første gang noensinne er fabeldyret yeti blitt DNA-testet, og forskerne mener nå at vesenet faktisk kan eksistere.

Les mer i artikkelen vår: