Hvor stammer nisser fra?

Hvor stammer myten om nisser fra? Og har Norden hatt andre overnaturlige vesener utenom nisser?

Nisse - Hvor kom troen på nissen fra?

Ifølge historikerne var nissenes forfedre de romerske husgudene som het lares.

I Romerriket var det vanlig at folk hadde en husgud i form av en liten trefigur som forestilte en mann. Husguden var plassert ved ildstedet og ble vartet opp med frisk frukt, vin og kaker. Som takk sørget guden for lykke og velstand i huset eller på gården der den hadde tilhold.

Hvis guden derimot ikke ble behandlet skikkelig, avviklet den sin beskyttelsesordning og ble i stedet til en hevner, en som i verste fall kunne ta livet av familien.

Fra husguder til nisser

Tradisjonen med husgud bredte seg fra begynnelsen av vår tidsregning ut over Romerrikets grenser. I europeisk overtro levde husguden videre i form av nissen som var både en ertekrok og en skytsånd for familien.

I Norden ble nissen i første rekke tilpasset gårdslivet og plassert på låven eller i fjøset og stallen. Fra 1800-tallet var gårdsnissen som oftest kledd i grått, men med rød topplue. Nissen hjalp bonden og passet på folkene på gården og på avlingen. Forutsatt at nissen ble traktert med en stor bolle risengrynsgrøt med smørøye på selveste julekvelden.

Nisser var akkurat som hekser både venn og fiende

Hekser kunne, i likhet med nisser, være både nyttige og ikke fullt så nyttige å ha for hånden. I hvert fall måtte man sørge for å holde seg til venns med dem. Les mer om hekser i artikkelen: