Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Myter

Julemyte: Har Jesus fødselsdag 24. desember?

Hvorfor feirer vi fødselsdagen til Jesus 24. desember? I Bibelen står det ingenting om at han ble født i desember.

Når kristne feirer jul i slutten av desember måned, skyldes det ifølge tradisjonen at Jesus ble født natten mellom 24. og 25. desember.

Feiringen av Jesu fødsel henger mer sammen med de førkristne tradisjonene, for det står ingenting i Bibelen om at Jesus ble født i desember måned. Blant forskerne er det verken enighet om fødselsdato eller fødselsår.

Når julen likevel feires i slutten av desember, skyldes det trolig at romerne, før de ble kristne, feiret midtvintersfest 25. desember.

På mange måter minnet romernes fest om høytiden vikingene feiret i slutten av desember. Navnet «jul» minner til forveksling om den hedenske norrøne festen «jól», som var en fest for vintersolverv. Her feiret skandinavene at lyset vendte tilbake.

De kristne fortsatte den gamle tradisjonen, men forklarte den i stedet med Jesu fødselsdag. I den østlige delen av Romerriket insisterte man imidlertid på å feire dagen 6. januar. Den tradisjonen holdes stadig i hevd i for eksempel Russland.

Hva sier Bibelen?

Evangeliene gir ikke klar beskjed om Jesu fødsel. Ifølge Matteus ble Jesus født under kong Herodes, dvs. senest i år 4 f.Kr.

Men i Lukas-evangeliet står det «at det skjedde i de dager» da Quirinus avholdt folketelling, noe som peker på år 7 e.Kr.

Selv om forskerne ikke er enige, heller de fleste til år 4 f.Kr.

Bibelen nevner ikke noen dato, men på 300-tallet begynte kristne å feire Jesu fødsel i desember.

Det var den romerske keiseren Aurelian som innførte midvinterfesten 25. desember, da de feiret en populær romersk solgud.

Ved å feire Kristus samme dag satset de kristne på å fortrenge guden til fordel for Jesus.

Les også:

Religion

Hvem var forfattere av Bibelen?

0 minutter
Religion

Er Jesus en historisk person?

0 minutter
Myter

Oversetter gjorde Maria til jomfru

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul