Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Kultur - Myter

Hvem var de tre vise menn?

Historien om barselbesøket i stallen ved Betlehem er vel kjent, men vet vi hvem og hvor mange de var?

De tre vise menn, de mystiske kongene eller de skriftlærde eller kanskje til og med magikerne som kom på visitt til Jesusbarnet i stallen ved Betlehem, er en velkjent del av julen. De tre herrene spiller ikke minst en viktig rolle i små og store krybbespill. Men hvem var de egentlig, og var det tre av dem?

De vise menn ble først tre omkring år 500

De vise menn opptrer første gang i Bibelen i Matteus' evangelium. De omtales bare noen få ganger, og leser man nøye og oppmerksomt, finner man ut at det ikke på noe tidspunkt sies noe om hvor mange de var, bare at de kom østfra og hadde med seg tre gaver. Sannsynligvis var det det som senere fikk folk til å tro at det da sikkert hadde vært tre av dem, men det er bare gjettverk. I andre historier forekommer det helt opptil 12 vise menn. Det står for øvrig heller ingenting om hva de het.

Navnene som de senere ble utstyr med: Melchior, konge av Arabia, Kaspar, konge av Tarsia og Balthasar, konge av Etiopia, stammer fra en gresk historie som først ble kjent rundt år 500.

De hadde fine gaver i sekken

De vise menn, kanskje tre, hadde gaver med: gull, røkelse og myrra.

At gull var med, er nesten en selvfølgelighet. Røkelse er trefiber eller bark fra trær av slekten Commiphora, også kalt røkelsestrær. Det avgir en aromatisk røyk når det settes fyr på. Myrra er den tørkede saften av de samme trærne. Myrra er gyllenbrune klumper som enten kan brennes som røkelse eller brukes i salver og lignende. Oldtidens egyptere kjente godt til myrra og brukte det til balsamering.

Les også:

Myter

Josef og Maria hoppet over Betlehem

1 minutt
Myter

Julemyte: Kan Betlehemsstjernen forklares vitenskapelig?

3 minutter
Jesus
Myter

Hvorfor feirer vi jul 24. desember?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul