Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Myter

Hva er sannheten om krystallkraniene?

I den nyeste Indiana Jones-filmen blir det sagt at det skal eksistere 13 krystallkranier. Er det sant eller bare et påfunn?

I Spielberg-filmen Indiana Jones og Krystall-hodeskallens Rike finnes det 13 krystallkranier i en fiktiv historie. Rundt om i verden vet man faktisk om i alt 12 krystallkranier. Ni er i privat eie, mens de øvrige finnes i British Museum i London, Smithsonian Institution i Washington og i Musée du Quai Branly i Paris. Ifølge myten stammer kraniene enten fra mayaene, olmekerne eller aztekerne, noe som gjør dem minst cirka 500 år gamle. Men ny forskning har avslørt at kraniene er av langt nyere dato og trolig ble fremstilt av europeiske håndverkere på slutten av 1800-tallet. De glassklare kraniene i de tre museene ble alle nylig gjenstand for undersøkelser med alt fra partikkelakseleratorer til ultrafiolette skanninger. Granskningen påviste at kraniene er bearbeidet med redskaper som var mye mer avanserte enn de som håndverkerne kunne bruke i de precolumbianske indianerkulturene. Ifølge forskerne er kraniet i British Museum skåret ut av krystallblokken med moderne verktøy og slipt til med slipeskive – noe indianerne i Amerika aldri brukte fordi de ikke kjente til hjulet. Undersøkelsene viser også at krystallet i kraniene slett ikke stammer fra Amerika, men enten fra Sveits eller Tyskland. Men hvem som har stått bak fabrikasjonen av kraniene, er fortsatt en gåte. To av hodeskallene kan imidlertid knyttes til den franske antikvitetshandleren Eugène Boban, som etter at han døde i 1909 ble avslørt som juksemaker. Det var Boban som solgte videre kraniene som nå står på museum i Storbritannia og Frankrike.

Les også:

Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter
Myter

Er bigfoot en realitet?

0 minutter
Myter

Oversetter gjorde Maria til jomfru

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul