Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Clown figure
Kultur

Hvor stammer klovnefiguren fra?

Klovnen slik vi kjenner den i dag, har rot i italiensk maskekomiede fra 1500-tallet.

Klovnelignende skikkelser kjenner vi fra flere tusen år bakover i tid. Vi vet fra inskripsjoner og funn av statuer at pygmeer, såkalte dangas, underholdt faraoene med klovnestreker i oldtidens Egypt rundt 2500 år f.Kr. Hoffgjøglere opptrådte i Kina fra cirka 1800 f.Kr. og er likeledes kjent fra India. På samme måte har de fleste kulturer også hatt markedsgjøglere.

Klovnefiguren slik vi kjenner den i dag, har røtter i den italienske maskekomedien la commedia dell'arte som oppsto på 1500-tallet som en del av ”karnevalstradisjonen”. I de eldste komediene het klovnen Harlekin. Han gikk med fillete klær og bar svart maske, men med tiden utviklet Harlekin seg til en elegant forfører, og klovnerollen ble i stedet overtatt av Pierrot. De første sirkusklovnene dukket opp på 1700- og 1800-tallet, men de moderne klovnene med snodige klær, rød nese og altfor store sko vant frem først i det 20. århundret.

Les også:

Adferd

Derfor er vi redde for klovner

4 minutter
Verdens mest talte sprog
Språk

Verdens 13 mest talte språk

2 minutter
Snørte føtter
Kultur

Hvilken kvinnemote har vært den mest smertefulle?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul