Verdens eldste monarki
Det eldste eksisterende kongedømmet er kongedømmet Kambodsja, som dateres helt tilbake til år 68 e.Kr. mens keiserriket Japan ifølge lokale legender er enda eldre – og dermed ofte betraktes som verdens eldste monarki.
Kanskje kan det imidlertid være monarkier som er enda eldre.
Det kan nemlig være vanskelig å avgjøre hvilke monarkier som er eldst, forklarer førsteamanuensis i historie Lars Hovbakke Sørensen: «Det som gjør det vanskelig å vurdere hvilke kongedømmer eller monarkier som er eldst, er at vi ikke har skriftlige kilder når vi kommer så langt tilbake. I stedet må man se på når tittelen «konge» eller «keiser» nevnes for første gang i de skriftlige kildene».
Det finnes i dag 43 monarkier i verden hvis man går ut fra den vanlige definisjonen av et monarki som motsetningen til en republikk.
«En republikk er kjennetegnet ved at det er et statsoverhode som blir valgt inn og som sitter i en begrenset årrekke mens et monarki er kjennetegnet ved at monarken i utgangspunktet sitter på tronen på livstid», forteller Lars Hovbakke Sørensen.
Et monarki kan altså både være et keiserdømme, som Japan, et kongedømme som Danmark, Norge og Sverige eller et sultanat som Oman. I tillegg er fyrstedømmer, storhertugdømmer og emirater også monarkier.
Brorparten av verdens konger har bare begrenset eller ingen politisk innflytelse, men har mer en kulturbærende funksjon. I enkelte land som Oman og Marokko har monarken imidlertid fortsatt politisk makt.
Her er verdens eldste monarkier:
- Keiserriget Japan
- Kongeriket Kambodsja
- Sultanatet Oman
- Kongeriket Marokko
- Det britiske monarkiet
- Kongeriket Norge
- Kongeriket Danmark
- Kongeriket Sverige
Årstallene kan variere alt etter hvilke kilder man spør og listen er derfor bare et forslag til hvilke monarkier som er verdens eldste.
Lær mer om verdens eldste monarkier i denne artikkelen.