Eksperter på akustikk fra University of Salford i England har skapt en modell av Stonehenge i størrelsesforholdet 1:12 og plassert den i et såkalt lyddødt rom for å undersøke steinringens akustiske egenskaper.
Lyden ble hengende i luften
Modellen er skapt ut fra forskernes teorier om hvordan det komplette Stonehenge har sett ut for om lag 4200 år siden. Den inneholder derfor 157 steiner, mens det i det nåværende Stonehenge bare er 63 hele steiner igjen.
I det lyddøde rommet plasserte forskerne høyttalere og mikrofoner både innenfor og utenfor modellen. Lydmålingene viste at steinsirkelen virket som en forsterker som forlenget lydenes etterklang.
Etterklang måles ut fra hvor lang tid det går før lydnivået har falt med 60 dB under den opprinnelige lydens nivå. I Stonehenge var etterklangen på 0,6 sekunder. Til sammenligning er den på 0,4 sekunder i en vanlig stue, men på om lag 2 sekunder i en stor, moderne konsertsal.
Utenfor steinsirkelen var det til gjengjeld ingen virkning å spore. Steinaldermennesket som har beveget seg inn i Stonehenge, har dermed opplevd en stor effekt hvis det for eksempel har blitt avholdt seremonier med taler, sang, musikk eller trommer.