Hvorfor ligner buskmænd ikke andre afrikanere?

Hvorfor ser ikke sanfolket ut som andre afrikanere?

Sanfolket er lysere i huden enn andre afrikanere. Hvorfor?

23. februar 2016

Sanfolket, eller buskmennene som de ble kalt før, skiller seg fra andre afrikanske folkeslag og er trolig verdens eldste befolkningsgruppe.

Folket tilhører de aller eldste grenene på det moderne menneskets stamtre og har endret seg minst med tiden fordi miljøet og kulturen deres alltid stort sett har vært den samme.

Sanfolket holdt seg unna bantuer

Sanfolket var opprinnelig jegere og sankere og holdt til sør i Afrika, men til forskjell fra andre folkeslag i området ble de bare i svært liten grad påvirket av den omfattende såkalte bantuinnvandringen som fant sted for rundt 2000 år siden.

Da dro bantuene fra Nigeria og Kamerun mot sør, øst og vest. Mange steder fordrev de de opprinnelige folkene eller blandet seg med dem og tilførte nye gener som førte til en generelt mørkere hudfarge.

Sanfolket og andre urfolk får flere rettigheter

Selv om sanfolket har klart å holde seg mye for seg selv, så har det ikke alltid vært lett for innfødte folk å stå imot nasjonalstater og sterke pengeinteresser. Sanfolket er f.eks. også blitt drevet vekk fra områder i Botswana pga. diamantfunn på 1980-tallet. Men nå har de fått hjelp fra FN:

AFRIKA ER BANTULAND

Betegnelsen bantu dekker 300–600 etniske grupper som snakker bantu­språk. Bantuer har mørkere hud enn sanfolket og er utbredt over hele den sørlige delen av Afrika.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: