Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Totem

Hvor stammer totempælen fra?

Totempælen knyttes til nordvestkystindianerne og brukes som utsmykning eller minnesmerke

Totempælen er blitt et symbol på indianerne som lever langs nordvestkystene av British Columbia og Alaska i Nord-Amerika. Pælene, eller slektsstøttene som de også kalles, blir brukt til å pynte bolighus med eller som frittstående minnesmerker over avdøde.

Totempælenes utskårne figurer er slektssymboler parallelt med europeiske våpenskjold. Slektene og klanene hadde stor betydning hos nordvestkystindianerne. Alle mennesker tilhørte en bestemt gruppe som hadde et dyr som kjennetegn, for eksempel en ørn eller en ravn, som var gruppemedlemmenes ”totem”.

Forbindelsen til totembegrepet ligger tilbake i urtiden da grensene mellom menneske og natur var mer flytende. Opplevde man i drømme å bli gift med et dyr, kunne man hevde retten til slektskap med dyret, som dermed ble ens totem. Totempælene er uttrykk for disse forbindelsene som en bestemt slekt har med slike dyr, og for rettighetene til legendene, dansene og sangene som disse forbindelsene medfører.

Totem poles

Frittstående totempæler ble først og fremst reist for å hedre minnet om en avdød. Pælene burde formes av en kjent treskjærer og deretter innvies med en kostbar fest. Totempæler som del av hus var trolig en skikk som fantes lenge før europeerne kom til nordvestkysten av Nord-Amerika, mens frittstående pæler trolig er av nokså ny opprinnelse.

Les også:

Inuit
Folkeslag

Inuitter fikk vitaminer fra innvoller

1 minutt
Kukulkan top
Folkeslag

Eksperter gjør stort funn i pyramide

0 minutter
Folkeslag

Forskere oppdager 4000 år gammelt brettspill

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul