Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Totem

Hvor stammer totempælen fra?

Totempælen knyttes til nordvestkystindianerne og brukes som utsmykning eller minnesmerke

Totempælen er blitt et symbol på indianerne som lever langs nordvestkystene av British Columbia og Alaska i Nord-Amerika. Pælene, eller slektsstøttene som de også kalles, blir brukt til å pynte bolighus med eller som frittstående minnesmerker over avdøde.

Totempælenes utskårne figurer er slektssymboler parallelt med europeiske våpenskjold. Slektene og klanene hadde stor betydning hos nordvestkystindianerne. Alle mennesker tilhørte en bestemt gruppe som hadde et dyr som kjennetegn, for eksempel en ørn eller en ravn, som var gruppemedlemmenes ”totem”.

Forbindelsen til totembegrepet ligger tilbake i urtiden da grensene mellom menneske og natur var mer flytende. Opplevde man i drømme å bli gift med et dyr, kunne man hevde retten til slektskap med dyret, som dermed ble ens totem. Totempælene er uttrykk for disse forbindelsene som en bestemt slekt har med slike dyr, og for rettighetene til legendene, dansene og sangene som disse forbindelsene medfører.

Totem poles

Frittstående totempæler ble først og fremst reist for å hedre minnet om en avdød. Pælene burde formes av en kjent treskjærer og deretter innvies med en kostbar fest. Totempæler som del av hus var trolig en skikk som fantes lenge før europeerne kom til nordvestkysten av Nord-Amerika, mens frittstående pæler trolig er av nokså ny opprinnelse.

Les også:

Folkeslag

Derfor forlot mayaene Tikal

3 minutter
Folkeslag

Hvordan ble skrumphodene lagd?

1 minutt
Kukulkan top
Folkeslag

Eksperter gjør stort funn i pyramide

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul