Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Folkeslag

Hvilket folkeslag er eldst?

Mennesket har spredd seg over Jorden og utviklet seg til mange folkeslag. Vet man hvilket av dem som er eldst?

Debatten om hvilke av verdens folkeslag som er de eldste og mest opprinnelige, er årsaken til en rekke av konfliktene som rir verden i dag. Det er følgelig et usedvanlig kontroversielt spørsmål. Skal man våge å forme et svar, er det neppe tvil om at de eldste grenene på vårt stamtre vokste i Afrika. Ifølge den mest fremherskende teorien om menneskets utbredelse utvandret vi fra Afrika for snaut 200 000 år siden. Noen av forfedrene foretrakk i bli igjen, og de har sannsynligvis endret seg minst fordi miljøet har vært det samme. Genetisk sett er det san-folket, en gruppe buskmenn fra det sørlige Afrika, som er den beste kandidaten til eldstemannstittelen. Det er mennene i san-folket som disponerer den mest opprinnelige utgaven av de mange variantene av Y-kromosomet som man finner blant Jordens mange folkeslag. Samtidig er deres mitokondrie-DNA, som går i arv fra mødrene, av aller eldste utgave. Likevel kunne san-kulturen teoretisk sett vært relativt moderne. Imidlertid tyder mange arkeologiske funn på at stort sett den samme kulturformen har eksistert i området de siste 30 000 årene. Og for 30 000 år siden hadde for eksempel det europeiske lappeteppet av ulike kulturer på ingen måte oppstått.

Les også:

Folkeslag

Derfor forlot mayaene Tikal

3 minutter
Folkeslag

Forskere oppdager 4000 år gammelt brettspill

2 minutter
Kukulkan top
Folkeslag

Eksperter gjør stort funn i pyramide

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul