Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kukulkan top
Kultur - Folkeslag

Sensasjonelt funn gjort i kjent maya-pyramide

For andre gang finner forskere en gjemt pyramide inne i den kjente Kukulkan-pyramiden i Mexico. Den nye pyramiden er bare 10 meter høy og ligger direkte oppå en offerbrønn.

Som russiske babusjka-dukker inneholder trinnpyramiden Kukulkan – også kjent som El Castillo – flere mindre pyramider.

På 1930-tallet fant forskere den første skjulte pyramiden inne i den 24 meter høye pyramiden. Og nå har arkeologer ved University of Mexico funnet enda en.

Ny pyramide ligger interessant

Den nye pyramiden måler 10 meter i høyden, og den har blitt oppdaget med en egen teknikk – tri-dimensional electric resistivity tomography – som bruker strøm til å måle motstanden inne i pyramiden og lage 3D-bilder av det indre av den.

Det oransje området er den nyfunne hemmelig pyramiden. Det grønne omrisset viser den første hemmelige pyramiden funnet på 1930-tallet. Foto: Unam University

Den minste av pyramidene har en beliggenhet som interesserer forskerne. Den er nemlig ikke plassert midt i sentrum av Kukulkan, men bygd direkte over en hellig brønn – en såkalt cenote, som er et naturskapt ferskvannshull.

Ligger på en offerbrønn

Brønnen ble funnet i fjor og overflaten måler ca. 35 ganger 25 meter, og den er oppimot 20 meter dyp.

Forskere antar at mayaene satte opp pyramiden oppå den naturlige brønnen av religiøse årsaker – mayaene anså cenotene for å være hellige og brukte dem til ritualer som f.eks. å ofre mennesker og dyr.

Nytt funn gir ny kunnskap

Det nye funnet gir en ny forståelse for mayaene og kulturen deres.

Forskerne mener at den ytterste pyramiden er bygd mellom 1300–1050 e.Kr., den mellomste mellom 1000–800 e.Kr. og den nye og innerste pyramiden mellom 800–550 e.Kr.

Les også:

Folkeslag

Forskere oppdager 4000 år gammelt brettspill

2 minutter
Folkeslag

Hvilket folkeslag er eldst?

0 minutter
Totem
Folkeslag

Hvor stammer totempælen fra?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul