Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Adferd

Skalperte indianerne sine fiender?

På film har jeg sett indianere skalpere hvite. Har det skjedd også i virkeligheten?

Krigerfolk overalt i verden har hatt for vane å hjemføre deler av slagne fiender som trofé, for eksempel ører, tunge eller penis. De nordamerikanske indianerne var kjent for å skalpere sine fiender – det vil si at de skar av issehuden med håret. Tradisjonen eksisterte før de europeiske nybyggerne kom dit, men den ble langt mer utbredt i årene etter. Det skyldtes ikke at indianerne så et nytt og tallrikt bytte i de nyankomne, men at kolonimyndighetene utbetalte dusør for skalper. Det gjorde at indianerstammer som ellers aldri hadde hatt innbyrdes problemer, plutselig begynte å overfalle hverandre. Mange tror at skalpen bare ble tatt fra lik – eller at offeret døde som følge av skalperingen. Men det kjennes atskillige eksempler på folk som har levd i årevis etter at de ble skalpert. Det har bare ikke vært noe lett liv. Ofrene var utsatt for infeksjoner, samtidig som de risikerte at benet i det blottlagte kraniet døde og råtnet vekk slik at det ikke lenger var noe som kunne beskytte hjernen. Og hvis hele issehuden var fjernet, hadde de ytterligere et problem ved at øyebrynene hele tiden falt ned i øynene fordi det ikke lenger var noe som kunne holde dem oppe.

Les også:

Adferd

Skrekkfilm kan skremme livet av deg

11 minutter
Klovn TOP
Adferd

Derfor er vi redde for klovner

4 minutter
Adferd

Hvor mange skritt tar vi hver dag?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul