Fingersnusing er en del av menneskets natur

Hele verden ler av den tyske landslagstreneren, Joachim Löw, når vi ser bildene av at han snuser på fingrene sine. Men vi bør stoppe opp før vi ler altfor mye. Fingersnusing er nemlig en integrert del av menneskets natur.

Fingersnif top

Det ble en mer eller mindre forventet 2-0-seier over Ukraina da den tyske fotballmaskinen åpnet EM-sluttspillet for et par søndager siden.

I dagene etter var det verken taktikk, mål eller taklinger som inntok overskriftene i verdens medier. Der fant vi i stedet den tyske landslagstreneren, Joachim Löw, som plukket seg mellom beina foran millioner av seere.

Vi gjør det alle sammen

I en video som har gått viralt, ser man treneren sitter på lagbenken under EM-kampen mens han lar hånden gå på flere utflukter i buksene, både foran og bak, og deretter snuse godt på fingrene.

Videoen er blitt delt og kommentert utallige ganger, og et par dager etter kampen måtte Löw faktisk si unnskyld overfor verdenspressen.

Men før vi knekker sammen i latterkramper, er det god grunn til å stoppe opp.

Det med å snuse på fingrene er nemlig noe vi alle gjør. Selv om vi ikke er klar over det.

Filmet med skjult kamera

Det oppdaget en gruppe forskere fra Weizmann Institute of Science i Israel da de i fjor filmet 280 forsøkspersoner med skjult kamera som en del av en undersøkelse av hvordan vi overfører sosial informasjon til hverandre ved hjelp av kjemiske forbindelser – på engelsk chemosignaling.

Forsøkspersonene ble plassert i et lokale der de ble ønsket velkommen av et medlem av forskergruppen – enten MED eller UTEN håndtrykk.

Deretter filmet forskerne hvor ofte forsøkspersonene løftet hånden opp til nesen i minuttene før og etter, og hvor lenge de holdt dem der.

Snuste på hilsehånden

Før håndtrykket hadde både mannlige og kvinnelige forsøksdeltagere i gjennomsnitt hånden i nærheten av nesen 22 prosent av tiden.

Det overrasket forskerne at forsøkspersonene i gjennomsnitt snuste dobbelt så lenge på hilsehånden etter et håndtrykk med en person av samme kjønn.

Hvis hilseren derimot var en person av det motsatte kjønn, snuste de dobbelt så mye på den hånden de IKKE hadde hilst med.

Vi oppdager det ikke selv

Forskerne gjennomførte også forsøket med sterile hansker, og det oppdaget at det på hanskene var spor av stoffer som skvalen og heksadekansyre, som er koblet sammen med sosial signalisering blant hunder og rotter.

Men noe av det som overrasket forskerne mest, var hvor ofte vi mennesker faktisk snuser på hendene våre.

– Da vi analyserte videoene, kunne vi se at folk snuste på seg selv, akkurat som rottene gjør det. Vi er blinde for det. Det foregår hele tiden uten at vi tenker over det, uttaler Noam Sobel, som er en av lederne av studien, til New Scientist.

Studien har overbevist ham om at såkalt chemosignalling er en del av menneskets natur.

– Folk har hele tiden hånden oppe i ansiktet. De snuser på den, og de modifiserer atferden etter håndtrykk med andre. Det viser at håndtrykk er chemosignalling, sier Sobel.