1. Pandemic (Netflix)
Denne nye dokumentarserien fra Netflix er en opplagt kandidat. Selv om den ble laget i tiden før vi kjente til COVID-19, så spår den skremmende mange av de tingene som utspiller seg i verden akkurat nå.
Flere anmeldere har påpekt hvordan serien fikk premiere på det perfekte tidspunktet, men produsenten Sheri Fink, som er journalist, doktor og forfatter av boken «Five Days at Memorial», som foregår på et sykehus i New Orleans mens orkanen Katrina herjer den uforberedte byen, er ikke enig.
For henne var tanken bak serien nettopp å advare oss om at verden ikke var forberedt på en dødelig pandemi.
2. Mars (Viaplay & Netflix)
Vil du holde pandemitankene litt på avstand, så er serien Mars fra National Geographic en god kandidat.
Serien er en unik miks mellom dokumentar og fiksjon. Den gir intervjuer med ledende eksperter og folk som Elon Musk, som planlegger en romreise til Mars, blandet med en historie om en fiktiv ferd til Mars i 2033, i et forsøk på å kolonisere den røde planeten.
Fordi dokumentaren tar utgangspunkt i eksisterende teknologi, er fiksjonsdelen kanskje mindre dramatisk enn seriefans kunne ønske deg, men generelt fungerer blandingen godt, og man lærer om alle de utfordringene som ville oppstå hvis vi skulle gjøre alvor av planene om en koloni på Mars.

Streamingekspert gir deg guiden til TV med tyngde
Hans Lauring er tidligere redaktør for magasinet Stream og har skrevet om teknologi i mer enn 15 år.
I STREAMINGTJENESTEN vil han gi leserne guiden til de beste filmen og seriene som berører vitenskapens verden.
3. Night on Earth (Netflix)
Dette britiske naturdokumentaren fra England er nesten på høyde med BBCs legendariske produksjoner.
De seks episodene tar oss med til seks habitat, med overveldende nattopptak av dyr filmet med den nyeste teknologien.
Det er en serie som bør nytes på husets beste skjerm og gjerne i den 4K-kvaliteten som Netflix midlertidig har skrudd av for å skåne det overbelastede nett – men det er massevis av se og lære i vanlig kvalitet også.
4. The Last Man on the Moon (Netflix & Amazon Prime)
Eugene Andrew Cernan ble den 11. og siste person som noensinne har gått på månen.
Han etterlot fotsporene sine og datterens initialer i månestøvet i desember 1972, og denne dokumentaren fra 2014 forteller historien hans.
Det er en personlig historie om ambisjoner og den prisen som er forbundet med det, men det er også en historie om en tid og om avslutningen på det ambisiøse Apollo-programmet.
5. Bill Nye Redder Verden (Netflix)
Bill Nye «The Science Guy» er en amerikansk institusjon som i tillegg til sitt eget show også har vært gjest i stort sett alle talkshow i landet.
Den 64 år gamle flyingeniøren er en dyktig formidler som klarer å gjøre vitenskapsstoff underholdende og lett forståelig, noe han har gjort på TV siden 1986.
I dette programmet laget til Netflix takler Bill Nye og fem korrespondenter emner som klimaendringer, alternativ medisin og genmodifisering.
6. Story Time From Space (ISS)
Vi tar en siste tur ut i verdensrommet i denne omgangen med dette litt spesielle prosjektet.
For norske seere havner det kanskje litt mellom to stoler, fordi det språklig henvender seg til de litt eldre barna og innholdsmessig til de litt yngre – men det er morsomt og verdt å sjekke ut.
Kort fortalt er det godnatthistorier, eller bare generell høytlesning av barnebøker, med et romtema levert av de skiftende beboerne ved Den internasjonale romstasjonen fra banen i 386 kilometers høyde.
Om ikke annet er det unik engelskundervisning for romnerder.
7. Our Planet (Netflix)
Our Planet I denne naturserien produsert for Netflix er det samme produksjonsselskapet som blant annet har stått bak BBC-dokumentarene Planet Earth og Blue Planet som leverer de vakre bildene.
Dokumentaren tar oss rundt jorden og viser oss de viktigste habitatene og de dyrene som fortsatt bebor dem. «Fortsatt» fordi Our Planet også fungerer som en advarsel om den ødeleggelsen av habitater som finner sted.
Seriens åtte episoder har kommentarer av David Attenborough.
8. Kurzgesagt (YouTube)
Det er ikke alltid man trenger ikke et stort tv-selskap i ryggen for å levere kvalitet.
YouTube-kanalen Kurzgesagt (kort fortalt) er en rekke av flott animerte korte videoer som forklarer vitenskapelige emner.
Kanalen er kanskje ikke så produktiv som andre YouTubere, men det skyldes at selskapet bak, ledet av tyske Philipp Dettmer, gjør seg flid med både research og animasjon. Resultatet er lærerikt, underholdende og flott.
Kurzgesagt lever først og fremst av donasjoner og har flere ganger samarbeidet med Bill & Melinda Gates Foundation om viktige emner – første gang var i 2015, da videoen handlet om å utrydde sykdommer.
9. Harriet Tubman – They Called Her Moses (Amazon Prime)
Det er massevis av historiske dokumentarer på streamingtjenestene, og 90 prosent handler om andre verdenskrig. Hvis man vil ha noe litt annet, så er denne dokumentaren om ikonet Harriet Tubman fra 2018 verdt å bruke tid på.
Harriet Tubman var en slave som klarte å flykte fra sørstatene. Tilnavnet Moses fikk hun, fordi hun vendte tilbake til plantasjene for å befri familien sin, samt en større mengde slaver i små grupper.
Under den amerikanske borgerkrigen begynte hun som kokk og sykepleier, men endte med å lede en styrke som befridde over 700 slaver og sette en rekke plantasjer i brann.
Dokumentaren forteller hennes spennende historie fra fødselen i 1822 til hennes død i New York 90 år senere.