A24

5 farlige pandemier på film

STREAMINGTJENESTEN: Hvis jorden var lagt øde av et virus, og du levde alene med familien din i en avsides skog – hvordan ville du da tatt imot fremmede? Speil deg i virkeligheten med disse fem håndplukkede filmene om pandemier.

1. Contagion (HBO Nordic)

Den ble kanskje mest berømt som filmen der Gwyneth Paltrow dør i løpet av de første 10 minuttene, men nå har den kommet til heder og verdighet igjen.

Steven Soderberghs Contagion fikk en lunken mottakelse av kritikerne, som en litt tørr thriller om en global pandemi som kanskje savnet litt action og heroisme.

Men nå kan vi kanskje sett pris på at den virkelig traff blink. Som den amerikanske barnelegen og vaksineeksperten Paul Offit uttalte om filmen:

«Når filmer dreier seg om vitenskap, ofrer de vanligvis vitenskapen til fordel for drama. Det er ikke tilfellet her.»

Filmens virus stammer fra flaggermus og har et smittetrykk på 4 (COVID-19 ligger på 2,2 eller 5,7, alt etter hvilken forskning som ender med å få rett) og en veldig høy dødelighet.

Handlingen skildrer forsøkene på å spore virusets opprinnelse og smitteveier samt utviklingen av en vaksine – det mest urealistiske er nok dessverre av amerikanske myndigheters effektivitet og vilje til å handle raskt.

I scene etter scene viser filmen, som er fra 2011, også hvordan mennesker tar på seg selv og hverandre hele tiden – og hvilken stor betydning de tilsynelatende små handlingene kan få.

2. It Comes at Night (Netflix)

En stram liten grøsser om virusspredning og frykten for våre nærmeste det kan skape.

Filmen foregår etter en pandemi har lagt jorden nesten øde, og bare mennesker langt unna smitten har overlevd. Vi følger en liten familie som lever beskyttet i en øde skog og nettopp har møtt en annen håndfull overlevende. Spørsmålet er om de skal dele ressurser eller holde fast i den innledende mistroen.

Etter kort tid begynner det å skje ting som kan tyde på at ikke alle i gruppen er friske, og frykten for et nytt utbrudd kommer til uttrykk i marerittaktige visjoner.

Artikkelen fortsetter under boksen.

© Bonnier Publications

Streamingekspert gir deg guiden til TV med tyngde

Hans Lauring er tidligere redaktør for magasinet Stream og har skrevet om teknologi i mer enn 15 år.

I STREAMINGTJENESTEN vil han gi leserne guiden til de beste filmene og seriene som berører vitenskapens verden.

3. I Am Legend (Netflix)

OK, Will Smith, som kjemper mot vampyrzombier som sover om dagen og jakter i New Yorks forlatte gater om natten, er kanskje ikke filmhistoriens mest realistiske pandemiframstilling, men Smith spiller tross alt en virolog ansatt i den amerikanske hæren.

Viruset i I Am Legend er menneskeskapt og slippes løst som en kur mot kreft, men i stedet utsletter den menneskeheten og etterlater Smiths Neville (nesten) alene i verden, men i New York.

4. The Last Man on Earth (Amazon Prime)

Den første filmatiseringen av Richard Mathesons bok «I Am Legend» fra 1954 finnes også i en streamingutgave, nemlig den italienske The Last Man on Earth fra 1964 med Vincent Price i hovedrollen.

Filmen er spilt inn i Roma, og er noe mer tro mot boken. Den handler om det siste mennesket i en verden overtatt av en ny rase av vampyrer.

I både den første og den siste filmatiseringen foretar hovedpersonen Neville vitenskapelige vaksineeksperimenter på vampyrer eller zombier han fanger, som han ser som rene monstre. Dessverre dropper Will Smith-utgaven fra 2007 bokens hovedpoeng til fordel for en mer tradisjonell Hollywood-slutt.

5. Outbreak (leiefilm)

Den stjernespekkede virusfilmen fra 1995 er en høyspent virusaction der virologer og etterforskere fra det amerikanske militæret jakter på et afrikansk apebåret virus.

Det er massevis av pseudovitenskap om virusspredning og mye fokus på korrekt bruk av vernemidler, men her er viruset så overdreven smittsomt at bare fullt åndedrettsvern er nok.

Dustin Hoffman og Rene Russo gjør det godt som legene som skal finne ut hvordan det ebolalignende viruset har oppstått og sprer seg, slik at de kan stoppe det før mer kyniske militærfolk ledet av Donald Sutherland velger en mer drastisk måte å forhindre utbruddet i å bre seg fra den lille amerikanske byen til resten av landet.