star trek 50

10 teknologier Star Trek forutså

I dag er det 50 år siden den legendariske tv-serien første gang kom på skjermen. Den gangen var det en framtidsversjon, men en stor del av seriens spådommer har med tiden blitt utviklet av ingeniører og oppfinnere.

5. september 2016 av Babak Arvanaghi

Den 6. september 1966 ble første episode av Star Trek vist på kanadisk TV. To dager senere ble episoden vist i USA. Det var kimen til det som skulle bli en av de største TV-suksessene noen sinne.

I over 700 episoder og 13 filmer har vi fulgt besetningen på ulike romfartøyer som har utforsket verdensrommet. Ulike kapteiner har ledet an i møtet med fremmede – og ofte humanoide – romvesener. Vi har samlet et knippe av de teknologiske profetiene som har vist seg å gå i oppfyllelse (eller i hvert fall nesten).

«Live long and prosper»

Kommunikatoren

I Star Trek: Når Captain Kirk ber Scotty om å «beame» ham opp, skjer det gjennom en liten håndholdt enhet som han kan snakke i.

I virkeligheten: Mobiltelefonen er i dag langt mer avansert enn kommunikasjonsutstyret var i Star Trek. I serien kunne personene bare snakke i de håndholdte enhetene – noe som er småtterier sammenlignet med dagens smarttelefoner. Men i 1966 var dette en utopisk mulighet.

Oversetteren

I Star Trek: Besetningen på USS Enterprise møter ofte på fremmede raser som snakker språk de ikke forstår. En universell oversetter gir dem mulighet til å kommunisere likevel.

I virkeligheten: En kombinasjon av programvare for stemmegjenkjenning og oversettelse gjør det mulig å kommunisere i sanntid. Både Skype og Google arbeider med dette. Den eneste forskjellen er at man må forprogrammere hvilke språk man skal oversette fra og til.

Videotelefon

I Star Trek: Et fremmed romskip nærmer seg, og kapteinen på dette skipet står fram på en skjerm. Dermed kan han kommunisere med kapteinen på USS Enterprise.

I virkeligheten: I slutten av 1960-tallet var det utenkelig, men videokommunikasjon er i dag en ganske gammel teknologi. Og vi trenger ikke store datamaskiner – en smarttelefon er nok.

Geordi La Forges briller

I Star Trek: Geordi La Forge er blind, men ved hjelp av et spesielt visir kan han likevel se. Visiret lar ham se hele det elektromagnetiske spektrumet og gir ham dermed et bedre syn enn de andre på romskipet.

I virkelighten: Nå ja – forskerne har fortsatt ikke klart å skape en brille som lar blinde se bedre enn oss andre. Men de har klart å lage briller som lar blinde se igjen. De spesielle brillene omdanner lyssignaler til elektroniske impulser, som blir sendt videre til hjernen. Her blir lyset satt sammen til bilder.

Deflektorskjold

I Star Trek: I kampsituasjoner blir skjoldet på USS Enterprise tatt i bruk. Det bøyer av fiendens skudd mot det enorme romskipet.

I virkeligheten: Ved hjelp av elektromagnetiske felt kan vi beskytte oss mot elektrisk ladede prosjektiler. Det kan blant annet brukes til å beskytte astronauter mot kosmisk stråling. Men et virkelig skjold kan vi fortsatt ikke bygge.

Phasere

I Star Trek: Besetningen bærer små pistoler som skyter med laserlignende prosjektiler. De kan også settes på «stun» og midlertidig lamme de som blir truffet i stedet for å drepe dem.

I virkeligheten: I 1966 ble ikke elektrisitet brukt i våpen. Det endret seg i 1969, da taseren ble funnet opp. Dette elektriske våpenet er beregnet til å sette en person ut av spill – slik phaseren ofte ble brukt. Laservåpen finnes allerede, men ikke i lite format.

Traktorstrålen

I Star Trek: En lysstråle skyter ut av romskipet og fanger inn et mindre objekt, som blir trukket inn.

I virkeligheten: Det har lenge vært mulig å flytte ting ved å peke kraftig lys mot dem. Det er mye vanskeligere å trekke ting til seg. Men det ser ut til at forskere fra New York University nettopp har kommet med et gjennombrudd. Og nå har Nasa også kastet seg over prosjektet, som forhåpentligvis kan gjøre det enklere å samle inn prøver fra verdensrommet.

Teknologien fungerer ved å skape hologrammer. Bestemte steder i lyset tiltrekker ting mer enn andre. Ved å endre på disse har forskerne klart å flytte bittesmå glasskuler en centimeter nærmere lyskilden.

Kunstig tyngdekraft

I Star Trek: Om bord på USS Enterprise er tyngdekraften den samme som på jorda. De som er om bord, kan bevege seg rundt uten å måtte bekymre seg om vektløshet.

I virkeligheten: Vi vet hvordan vi kan skape kunstig tyngdekraft, men vi har ikke ressursene til å gjøre det i praksis. Det krever enten en enorm struktur som roterer eller en enormt kraftig magnet.

Den roterende strukturen vil bli nesten umulig å frakte opp og montere i verdensrommet med dagens teknologi, og den enorme magneten vil forstyrre all annen elektronikk om bord.

Tricorderen

I Star Trek: En håndholdt skanner forteller bl.a. Kirk og Spock om oksygennivåer på fremmede planeter. Men den kan også sette diagnoser på syke personer og finne ut hva motorfeil skyldes.

I virkeligheten: Der finnes ikke en enkelt skanner som kan alt dette. Men de ulike elementene finnes allerede. For eksempel har Nasa utviklet den håndholdte enheten LOCAD, som kan spore E. coli, soppsporer og salmonella på den internasjonale romstasjonen ISS.

I medisinens verden er MR-skanneren tricorderens forgjenger. Den har ikke vært mobil, men forskere fra Harvard har nå utviklet en mindre enhet som fungerer på omtrent samme måte.

Warp drive

I Star Trek: Løsningen på universets enorme avstander er den såkalte warp drive. Den gjør at skip kan reiser raskere enn lyset og dermed over hele galaksen.

I virkeligheten: Ifølge Einsteins relativitetsteori er det umulig å bevege seg raskere enn lyset. Derfor må man tenke annerledes.

I 1994 kom den mexicanske fysikeren Miguel Alcubierre med et forslag til en warp drive: Ved å påvirke rommet med en ring av negativ masse ville han skape en bølge som fikk romtiden til å trekke seg sammen foran et skip og utvide seg bak det. Dermed står romskipet stille, mens rommet selv beveger seg.

Energikravene er store, men i 2012 meddelte NASAs Harold White at han arbeider med en warp drive basert på Alcubierres ideer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: