Vill idé: Snøkanoner skal redde isbreer

En nederlandsk forsker vil redde de smeltende isbreene ved å blåse kunstig snø på dem hver sommer.

© Shutterstock

4000 snømaskiner og en halv isbre. Det er ingrediensene i planen til en nederlandsk forsker, som vil reversere konsekvensene av klimaendringene i Sveits.

Idéen kommer fra isbreforsker Johannes Oerlemans, som la fram sin spektakulære plan ved det årlige møtet for European Geosciences Union i Wien.

Han vil stille opp snømaskiner som skal blåse snø inn over den kolossale Morteratsch-isbreen i de østlige sveitsiske alper.

Hver sommer skal sørge for et nytt lag av snø, slik at varmen fra sola ikke smelter hele breen.

Blåser snø på isbre

Selv et tynt lag av snøkrystaller reflekterer nok sollys til at isen under den blir beskyttet, mener forskeren.

Snømaskinerne skal omdanne smeltevann fra små innsjøer til iskrystaller vet hjelp av kalde vindpust og deretter blåse dem opp på den krympende isbreen.

Morteratsch-isbreen, som er en kjent turistattraksjon i Sveits, krymper med 30-40 meter i året.

Isbreforskeren har regnet ut at isbreen kan vokse med 800 meter på 20 år hvis snømaskiner blåser bare noen få centimeter med kunstig snø over den hver sommer.

© Wikimedia Commons // NASA Goddard Space Flight Center

Vil utvide til Arktis

Morteratsch-isbreen er ikke den eneste som krymper med alarmerende fart – Arktis lider også – for eksempel ble havisen i den sentrale delen av Sørishavet 65 prosent tynnere fra 1975 til 2012.

Derfor har en annen forskergruppe foreslått en lignende løsning i mye større skala. De vil stille opp først 10 og senere 100 millioner vindmaskiner som skal spraye vann på den krympende isen i Arktis.