Forskere fra Purdue University i USA har utviklet en ny type superhvit maling som reflekterer så mye sollys at den kan å kjøle ned en overflate 1,7 grader under lufttemperaturen på en solrik dag.
Malingen kan hjelpe med å spare både penger og energi til nedkjøling, som i dag er en av de raskest voksende energislukerne i verden.
Hvite overflater har lenge vært i bruk til å regulere varme, og flere steder i verden har man begynt å installere såkalte «kalde tak» med overflater som reflekterer sollys.
Reflekterer nesten 100 prosent sollys
Den superhvite malingen fra Purdue University løfter den energisparende metoden opp i en ny liga. Mens de fleste andre reflekterende malinger i dag reflekterer omkring 85 prosent av sollyset, kan den nye malingen reflektere hele 95,5 prosent.
Til sammenligning reflekterer vanlige røde takstein bare mellom 10 og 35 prosent av lyset.
Vanlige reflekterende malinger får ofte sin hvite farge fra pigmentet titandioksid. Men den nye superhvite malingen er laget med kalsiumkarbonat som absorberer mindre ultrafiolett lys.
Det er svært stor energiforskjell mellom elektronene i kalsiumkarbonat-atomenes innerste og ytterste kretsløp, og derfor skal det spesielt sterke lysfotoner til å trenge inn i malingen.
Hvis lys skal absorberes i et materiale, er lysets partikler – fotonene – nødt til å ha tilstrekkelig høy energi til å banke inn materialets ytterste elektroner til de innerste. Men fotonene i det ultrafiolette lyset fra solen er ofte for svake til å banke inn i kalsiumkarbonat-atomene – og derfor blir de reflektert ut igjen.