2020 ble koronaens år. Det er det ikke mye godt å si om – men krisen har hatt én positiv bivirkning: CO2-utslippene fikk en skikkelig på tygga.
Det forventes at de samlede utslippene ender med en reduksjon på opp mot 7 prosent.
Gode nyheter – men ikke godt nok.
Vi er nemlig fortsatt på vei mot 3,2 graders temperaturstigning, konkluderer FNs Miljøprogram i sin årlige klimarapport.
I 2015 signerte 196 land Paris-avtalen, og forpliktet seg dermed til å holde den globale oppvarmingen under 2 grader – og aller helst 1,5 grader – for å unngå de mest katastrofale konsekvensene.
Hvis det skal lykkes, må de globale CO2-utslippene ifølge FN reduseres med 7,6 prosent hvert eneste år. Selv med koronaeffekten kommer vi altså ikke i mål.
I dag slipper ut vi i alt 59 gigatonn drivhusgasser i året globalt sett. Tallet må reduseres til 25 gigatonn i 2030.
Vi er kanskje på vei ut i det verste scenarioet
2020 vil bli det nest varmeste året noensinne målt. Det merker vi blant annet i i stigningen i antallet ekstreme værbegivenheter.
Samtidig peker flere forskere på at vi allerede har eller er tett på å ramme en rekke av de såkalte vippepunktene, der de høye temperaturene setter gang i dominoeffekter som er vanskelige å bremse igjen.
For eksempel betyr høyere temperaturer at mer organisk materiale fra jordens øverste jordlag omsettes til CO2, som slippes ut i atmosfæren. Og jo mer hvit is som smelter fra Arktis, desto mindre sollys reflekteres ut igjen, og det varmer opp havvannet slik at det smelter mer is. Og så videre.